Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 04-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het op de meeste plaatsen zwaar bewolkt. Het blijft droog. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Komende nacht valt er later in het noorden af en toe regen. Elders is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C in het zuidoosten en 5°C op de Wadden. Er is weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland heeft een west-oost georiënteerde rug boven het zuiden van het land. Deze rug trekt langzaam zuidwaarts en ligt vanavond boven België. Bij en zuid van de rugas is vochtige lucht aanwezig onder een subsidentie-inversie, ten noorden ervan voert een noord- tot noordwestelijke stroming in de grenslaag langzaam drogere lucht aan onder een stijgende subsidentie-inversie. Een lagedrukgebied boven Zuid-Finland koerst naar de Baltische Staten. Bijbehorend koufront bereikt in de nacht naar zaterdag OZO-WNW georiënteerd het noord(oost)en van de FIR en verlaat zaterdag in de tweede helft van de middag het zuiden van het land. Achter het koufront wordt dan met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt zich meer en meer terug naar Groenland. Hierdoor kan lage druk, ook op hoogte, boven Noordoost-Europa zich zuidwestwaarts uitbreiden en wordt de stroming cyclonaal en noord(west)elijk. Van maandag op dinsdag trekt een CAD zuidoostwaarts over de Noordzee, waarachter de bovenluchttemperaturen verder dalen. Het polaire front komt daarbij boven het zuiden van Europa te liggen. De hoogtetrog komt halverwege volgende week meer boven onze omgeving te liggen, waardoor de bovenlucht nog kouder wordt. Aan het einde van komende week neemt de invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied verder af en komt het golvende polaire front en daarmee ook de westelijke straalstroom in onze buurt te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt. Eerst valt er af en toe motregen of regen in het noorden en midden, later juist in het midden en zuiden. In de noordelijke helft van het land staat een matige, 3-4, aan zee vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noordwesten. Elders is er weinig wind. Morgenmiddag is het bewolkt. In het zuiden valt af en toe regen. In het midden en noorden kan plaatselijk de zon even tevoorschijn komen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. Morgenavond is het zwaar bewolkt en vrijwel overal droog. Landinwaarts staat er in de noordelijke helft een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten, in de zuidelijke helft is er weinig wind. Aan zee en in het noorden staat een matige, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noorden. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt het een wisselvallige dag met verspreid over het land lichte buien. Er zijn ook droge perioden, maar veel zon hoeven we daarbij niet te verwachten. Het noorden maakt later in de middag kans op een beetje zon. Het wordt iets kouder met in de middag zo'n 6°C. Tijdens buien daalt de temperatuur een paar graden en behalve regen valt uit sommige buien ook hagel of wat natte sneeuw. Tel daarbij een matige noordwestenwind op en dan is het best guur weer met een gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt. Het wordt een dag waarbij we af en toe diep in onze winterjas weg zullen duiken.

Na het weekend is het wisselvallig weer. Dagelijks trekken buien over het land en daarbij valt regen en soms ook hagel of wat natte sneeuw. Vooral dinsdag kan het tijdens sommige buien sneeuwen. De buien duren kort en daarna kan de zon ook weer doorbreken. Het is koud voor de tijd van het jaar met in de middag 3°C tot 6°C en ’s nachts vooral in het binnenland kans op vorst.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks ca. 70% kans op neerslag. De temperatuurverwachting is erg onzeker. Eerst is het waarschijnlijk nog vrij koud, daarna neemt de kans op temperaturen beneden normaal af naar 40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema