Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 03-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en komt er eerst in de noordelijke helft en in het westen plaatselijk (dichte) mist voor. Vooral het noorden krijgt ook af en toe de zon te zien. Het blijft droog. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Vanmiddag blijft het droog. Geleidelijk breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht valt er later in het noorden af en toe regen. Elders is het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C in het zuidoosten en 5°C op de Wadden. Er is weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland heeft een zuidoostwaarts gerichte rug boven de noordelijke helft van ons land. Deze rug trekt langzaam zuidwaarts en kantelt naar een west-oost oriëntatie. Pas vanavond ligt deze rug boven België. Bij en net zuid van de rugas is vochtige lucht aanwezig onder een subsidentie-inversie, ten noorden ervan voert een noord- tot noordwestelijke stroming in de grenslaag langzaam iets drogere lucht aan onder een stijgende subsidentie-inversie. Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noorse Zee koerst naar de Baltische Staten. Bijbehorend koufront bereikt in de nacht naar zaterdag OZO-WNW georiënteerd het noord(oost)en van de FIR en verlaat zaterdag rond 15 UTC het zuiden van het land.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland trekt zich meer en meer terug naar Groenland. Hierdoor kan lage druk, ook op hoogte, boven Noordoost-Europa zich zuidwestwaarts uitbreiden en wordt de stroming cyclonaal en noord(west)elijk. Van maandag op dinsdag trekt een CAD zuidoostwaarts over de Noordzee, waarachter de bovenluchttemperaturen verder dalen. Het polaire front komt daarbij boven het zuiden van Europa te liggen. De hoogtetrog komt halverwege volgende week meer boven onze omgeving te liggen, waardoor de bovenlucht nog kouder wordt. Aan het einde van komende week neemt de invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied verder af en komt het golvende polaire front en daarmee ook de westelijke straalstroom in onze buurt te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt. Eerst valt er af en toe motregen of regen in het noorden en midden, later juist in het midden en zuiden. In de noordelijke helft van het land staat een matige, 3-4, aan zee vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noordwesten. Elders is er weinig wind. Morgenmiddag is het bewolkt. In het zuiden valt af en toe regen. In het midden en noorden kan plaatselijk de zon even tevoorschijn komen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. Morgenavond is het zwaar bewolkt en vrijwel overal droog. Landinwaarts staat er in de noordelijke helft een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten, in de zuidelijke helft is er weinig wind. Aan zee en in het noorden staat een matige, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noorden. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag staan er meer buien op het programma. Hierbij is ook wat hagel en natte sneeuw mogelijk. Het wordt iets kouder dan voorgaande dagen. De maxima komen uit rond 5°C of 6°C, maar een matige noordwestenwind laat de gevoelstemperatuur zakken tot net boven het vriespunt.

In de nieuwe week is het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Dagelijks worden buien vanaf de Noordzee aangevoerd. Deze hebben vaak een winters karakter. Mogelijk kan het tijdens intensievere buien kortstondig ook even wit worden. In de nachten is vaak sprake van lichte vorst. Tijdens heldere perioden neemt de kans op gladheid mogelijk toe door bevriezing van natte weggedeelten. Ook overdag is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dagelijks stijgt de temperatuur naar 4°C of 5°C. Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in het begin van maart rond een graad of 8.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks ca. 70% kans op neerslag. De temperatuurverwachting is erg onzeker. Eerst is het waarschijnlijk nog vrij koud, daarna neemt de kans op temperaturen beneden normaal af naar 40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema