Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 02-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het in de noordelijke helft van het land bewolkt en nevelig of mistig. Met name in het noordoosten gaat het soms om dichte mist. In het zuiden gaat de zon schijnen en later in de ochtend wordt het ook in het midden op steeds meer plaatsen zonnig. Het blijft droog. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het noordoosten. Vanmiddag verdwijnt de bewolking ook in de noordelijke helft en wordt het overal zonnig. Alleen in het uiterste noorden is de bewolking hardnekkig. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noorden tot 8°C in het zuidoosten. Vanavond blijft het droog. Vooral in het noorden komt bewolking voor. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het noordoosten. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht kan er plaatselijk nevel of mist voorkomen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland heeft een zuidoostwaarts gerichte rug tot over de Duitse Bocht. Deze rug komt heel langzaam dichterbij en trekt vrijdag heel langzaam zuidwaarts over ons land. Vlak voor de rugas liggen restanten van een inactief warmtefront boven het noorden van het land. Alleen nog herkenbaar aan wat vochtigere lucht in de grenslaag. Met het opdringen van de rug in zuidwaartse richting weet de vochtigere lucht ook verder zuidwaarts op te dringen. Hierdoor speelt het weer zich geheel af in de grenslaag. Achter de rug ligt de subsidentie-inversie wat hoger met een maritieme aanvoer.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt zich meer en meer terug naar Groenland. Hierdoor kan lage druk boven Finland zich zuidwestwaarts uitbreiden en wordt de stroming cyclonaal en noord(west)elijk, waardoor de bovenluchttemperaturen van het noorden uit gaan dalen. Het polaire front komt boven het zuiden van Europa te liggen. De hoogtetrog komt halverwege volgende week meer boven onze omgeving te liggen, waardoor de bovenlucht nog kouder wordt. Aan het einde van komende week neemt de invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied verder af en komt de straalstroom noordelijker te liggen. Atlantische depressies kunnen ons dan wel bereiken en daarbij wordt de stroming westelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en mogelijk komt er eerst nog plaatselijk mist voor. Het blijft droog. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenmiddag blijft het droog. Geleidelijk breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is vrij veel bewolking aanwezig en zoekt de wind de noordwesthoek op. Dit gaat gepaard met een toename in de neerslagkans. Lokaal kan een enkele bui voorkomen. Veel neerslag valt er zeker niet en op veel plekken zal het ook gewoon droog blijven. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 7 of 8°C.

Op de laatste dag van het weekend staan er meer buien op het programma. Hierbij is ook wat hagel en natte sneeuw mogelijk. Het wordt iets kouder dan voorgaande dagen. De maxima komen uit rond 5°C of 6°C, maar een matige noordwestenwind laat de gevoelstemperatuur zakken tot net boven het vriespunt.

In de nieuwe week is het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Dagelijks worden buien vanaf de Noordzee aangevoerd. Deze hebben vaak een winters karakter. Mogelijk kan het tijdens intensievere buien kortstondig ook even wit worden. In de nachten is vaak sprake van lichte vorst. Tijdens heldere perioden neemt de kans op gladheid mogelijk toe door bevriezing van natte weggedeelten. Ook overdag is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dagelijks stijgt de temperatuur naar 4°C of 5°C. Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in het begin van maart rond een graad of 8.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks ca. 80% kans op neerslag. Eerst nog vrij koud, later neemt de kans op temperaturen beneden normaal af naar 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema