Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

03

Volgende update: 01-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In de noordwestelijke helft komt eerst dichte mist en bewolking voor. Deze lost in de tweede helft van de ochtend op. Elders is het onbewolkt. Het blijft droog. Er staat weinig wind. Later komt er een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten te staan. Vanmiddag is het droog en zonnig. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. Vanavond blijft het droog en er zijn opklaringen. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht kan er met name in het noorden en midden van het land mist voorkomen. De minimumtemperatuur ligt tussen +2°C op de Wadden en -3°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een hoog boven Schotland is de stroming noordoostelijk. Restanten van een inactief warmtefront liggen tegen het noorden van ons land, herkenbaar aan wat vochtiger lucht in de grenslaag. Hierin komt deze periode vrijwel geen verandering in. Verder wordt elders in het land wordt met een oostelijke stroming droge lucht aangevoerd. Een hoogtelaag boven het noorden van Frankrijk heeft een trog tot over de zuidelijke Noordzee. Het hoogtelaag trekt zuidwestwaarts weg richting de Golf van Biskaje. Het inactieve warmtefront trekt donderdag van noord naar zuid over het land, erachter wordt de stroming noord(west)elijk.

Een hogedrukgebied met het centrum ten oosten van Groenland heeft een rug boven de Britse Eilanden, terwijl er zich een omvangrijke hoogtetrog ontwikkelt boven Scandinavië/NW-Rusland. Hierdoor wordt de stroming noord(west)elijk en gaan de bovenluchttemperaturen geleidelijk van het noorden uit dalen. De straalstroom komt boven het zuiden van Europa te liggen. Depressies trekken hierdoor (ver) zuid van ons. De hoogtetrog komt halverwege volgende week meer boven onze omgeving te liggen, waardoor de bovenlucht nog kouder wordt. Aan het einde van komende week neemt de invloed van het eerdergenoemde hogedrukgebied af en komt de straalstroom noordelijker te liggen. Atlantische depressies kunnen ons dan wel bereiken en wordt de stroming (zuid)westelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het op veel plaatsen bewolkt of mistig. In het zuiden schijnt de zon. Het blijft droog. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het noordoosten. Morgenmiddag wordt het op de meeste plaatsen zonnig. Alleen in het noorden kan eerst nog bewolking voorkomen. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noorden tot 8°C in het zuidoosten. Morgenavond blijft het droog. Vooral in het noorden komt bewolking voor. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag heeft de zon het een stuk moeilijker dan in de rest van deze week. Het blijft wel overal droog en de temperatuur stijgt uiteindelijk naar 7°C of 8°C. De wind komt uit noordelijke richtingen en is opnieuw zwak tot matig, 2-3 Bft..

Ook zaterdag is vrij veel bewolking aanwezig en verspreid over het land is kans op een enkele bui. Veel neerslag valt er zeker niet en op veel plekken zal het ook gewoon droog blijven. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt een graad of 7.

Na een week met stabiel winterweer neemt vanaf zondag de wisselvalligheid flink toe. Dagelijks kunnen er enkele winterse buien voorkomen. Mogelijk kan het tijdens intensievere buien kortstondig even wit worden. In de nachten is vaak sprake van lichte vorst. Tijdens heldere perioden neemt de kans op gladheid mogelijk toe door bevriezing van natte weggedeelten. Ook overdag is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dagelijks stijgt de temperatuur naar 5°C of 6°C. Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in het begin van maart rond een graad of 8.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks 70/80% kans op neerslag. Onzekere temperatuurverwachting: 50% kans op temperaturen boven normaal en 50% kans op temperaturen beneden normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema