Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 27-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het droog en zonnig. Er is eerst weinig wind, in de loop van de ochtend neemt de wind toe naar matig, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De temperatuur loopt op naar ca. 7°C. Vanavond zijn er in het noorden wolkenvelden aanwezig, maar het blijft droog. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht is het grotendeels droog. Aan het einde van de nacht kan er in het oosten wat lichte regen vallen. In het noorden ligt de temperatuur rond of net boven het vriespunt, in het zuiden enkele graden onder nul. In de loop van de nacht komt de temperatuur met uitzondering van Limburg overal boven nul te liggen. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een hoog boven Schotland is de stroming noordoostelijk. De aangevoerde lucht is droog. De invloed van het hoog breidt zich geleidelijk verder uit over onze omgeving. Een zwak warmtefront (goed te herkennen aan een gradient in de dauwpunten) ligt momenteel NO-ZW georienteerd boven de Noordzee tussen EHFD en EHMG en trekt heel langzaam zuidwaarts. Maandagavond ligt het front boven het noorden van het land met ten noorden daarvan een tweede (inactief) warmtefront. Een hoogtelaag boven Duitsland trekt maandagavond naar het noordwesten van Frankrijk en ligt dinsdagavond boven de Golf van Biskaje.

Door een noordoostelijke stroming aan de zuidoostflank van een krachtig hogedrukgebied bij Schotland bevinden we ons in polaire lucht. Het hogedrukgebied blijft t/m vrijdag 3 maart zo goed als stationair. Vanaf dan neemt de invloed van het hoog af en bouwt een Atlantische rug op waardoor de stroming meer noordwestelijk wordt. Dinsdag 7 en woensdag 8 maart berekent de oper een westelijke stroming met een lagedrukgebied recht over ons land oostwaarts trekt. De oper is echter wel een redelijke uitbijter, de meeste leden berekenen vanaf dinsdag 7 maart een aanhoudende noordwestelijk stroming die geleidelijk westelijker wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het grotendeels bewolkt en het noorden en oosten valt plaatselijk wat lichte regen. Er is weinig wind. Morgenmiddag begint met veel bewolking en in de westelijke helft mogelijk wat lichte regen. Van het oosten uit breekt in de loop van de middag de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenavond klaart het breed op en is het droog. In het noordwesten drijven soms wolkenvelden over. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Na een koude start van de dag met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst loopt woensdag de temperatuur 's middags wederom op naar ongeveer 7°C. De wind komt nog steeds uit het noordoosten en is meestentijds matig, 3-4, op de Wadden soms tippend aan vrij krachtig, 5 Bft.. Later op de dag neemt de wind langzaam in kracht af.

Donderdag is de meeste zonneschijn weggelegd voor de zuidelijke provincies. Elders trekken met een naar noord draaiende wind wat meer wolken over, maar het lijkt wel droog te blijven. Onder hardnekkige bewolking wordt het 's middags niet warmer dan 5°C, terwijl het in de zon tot ongeveer 8°C kan opwarmen.

Vrijdag en vooral vanaf het weekend komt veel vaker bewolking voor. Toch schijnt de zon ook af en toe. Overdag stijgt de temperatuur naar 7°C of 8°C. In de nachten neemt de kans op vorst af door de aanwezigheid van bewolking. Later in het weekend stijgt heel voorzichtig de kans op wat regen of een bui, maar dat is nog wel onzeker.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij bewolkt weer met neerslagkansen van 30-40%. Aanvankelijk maximumtemperaturen onder normaal, maar geleidelijk stijgend naar normaal. De kans op vorst in de nacht daalt geleidelijk naar 10-20%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema