Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 25-02-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6, in het noordelijk kustgebied af en toe ook hard, 7 Bft..

Komende nacht komt er een enkele bui voor. In het midden en zuiden kan het vooral op bruggen en viaducten plaatselijk glad worden. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De noordwestelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Vanaf de zuidwestkust van Zweden trekt een lagedrukgebied zuidoostwaarts en later oostwaarts. Het bijbehorende occluderende frontale systeem heeft inmiddels het land in het zuidoosten verlaten. De stroming is inmiddels noord tot noordwest. momenteel passeert nog een backbent-occlusie. Aan de lijzijde van de Noorse bergen zien we een barocliene band ontstaan die de grens vormt tussen maritieme lucht aan de zuidwestzijde en continentale, significant drogere lucht aan de noordoostzijde. Deze band bereikt komende nacht het noordoosten, trekt zuidwestwaarts over het land en verlaat het zuidwesten in de loop van zaterdagmiddag. Achter deze barocliene band wordt de stroming noord tot noordoost en neemt de invloed van een opbouwend hoog bij Schotland toe.

De stroming is noordelijk aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied bij Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied blijft tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. Aan de zuidflank wordt de stroming bij ons dan meer (noord)oostelijk. Richting het einde van de volgende week heeft het hoog de neiging westwaarts te trekken. In de clusters zien we vanaf het weekend van 4/5 maart dan een overgang van een geblokkeerd systeem naar een Atlantische rug waardoor de stroming meer noordwestelijk wordt en het wat wisselvalliger wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, 3-4, boven land en af en toe krachtig, 6 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer. Morgenmiddag komt er met name in de zuidelijke helft nog een enkele bui voor. Van het noorden uit komt er steeds meer zon. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is het droog en zijn er flinke opklaringen. De noordelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijke kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag doet zijn naam eer aan. De dag verloopt namelijk zonovergoten met temperaturen die uiteindelijk oplopen naar 5°C of 6°C. Een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten maakt het voor het gevoel een paar graden kouder.

Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst wordt het maandagmiddag 4°C tot 6°C. De zon schijnt weer volop en er komen slechts enkele hoge sluierwolken voor. Hierbij waait een matige noordoostenwind, 3-4 Bft..

Het weerbeeld is voorlopig vrij constant. De dagen verlopen droog en ronduit zonnig. Hierbij liggen de maxima veelal tussen 5°C en 8°C. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. Landinwaarts kan het tijdens een rustige en heldere nacht soms zelfs matig vriezen met minima rond -5°C. De veelal matige wind blijft uit het noordoosten komen en die maakt het voor het gevoel overdag een paar graden kouder. Vanaf donderdag komt er vaker bewolking voor, maar neerslag staat voorlopig niet op de planning.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft vrij koud met 60-70% kans op maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde. De kans op vorst in de nacht daalt naar 30-40% terwijl de neerslagkans stijgt naar 30-40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema