Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 24-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking. Een gebied met regen boven het noorden trekt verder zuidwaarts. In het uiterste zuiden blijft het nog droog. In het noorden wordt het aan het einde van de ochtend weer droog, maar een enkele bui is dan wel mogelijk. Boven land neemt de zuidwestenwind toe tot matig, 3-4 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer staat een (vrij) krachtige wind, 5-6 Bft., uit het westen. In het noorden wordt de matige wind, 3-4 Bft., noordwestelijk. Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Het regengebied boven de zuidelijke helft verlaat het zuiden aan het einde van de middag. Van het noorden uit trekken enkele buien over het land. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind wordt overal noordwestelijk en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6, aan het einde van de middag op de Wadden mogelijk hard, 7 Bft.. Vanavond is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6, vooral in het noordelijk kustgebied af en toe ook hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht komt er een enkele bui voor. In het midden en zuiden kan het vooral op bruggen en viaducten plaatselijk glad worden. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De noordwestelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven de Atlantische Oceaan heeft een rug boven het zuiden. De rug trekt zuidwaarts en zal spoedig ons land verlaten. Vanaf het zuiden van Noorwegen trekt een lagedrukgebied zuidoostwaarts. Het bijbehorende frontale systeem passeert vanochtend en -middag ons land. Daarachter wordt de stroming noord tot noordwest en passeert er nog een bb-occlusie, met name over het noordoosten. Zaterdag trekt het eerdergenoemde hoog richting Schotland en in de loop van zaterdag wordt de invloed van dit hoog steeds groter.

De stroming is noordelijk aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied bij Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied blijft tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. Aan de zuidflank wordt de stroming bij ons dan meer (noord)oostelijk. Richting het einde van de volgende week heeft het hoog de neiging westwaarts te trekken. In de clusters zien we vanaf het weekend van 4/5 maart dan een overgang van een geblokkeerd systeem naar een Atlantische rug waardoor de stroming meer noordwestelijk wordt en het wat wisselvalliger wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, 3-4, boven land en af en toe krachtig, 6 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer. Morgenmiddag komt er met name in de zuidelijke helft nog een enkele bui voor. Van het noorden uit komt er steeds meer zon. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit een noordelijke richting en is matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is het droog en zijn er flinke opklaringen. De noordelijke wind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijke kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag doet zijn naam eer aan. De dag verloopt namelijk zonovergoten met temperaturen die uiteindelijk oplopen naar 5°C of 6°C. Een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten maakt het voor het gevoel een paar graden kouder.

Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst wordt het maandagmiddag 4°C tot 6°C. De zon schijnt weer volop en er komen slechts enkele hoge sluierwolken voor. Hierbij waait een matige noordoostenwind, 3-4 Bft..

Het weerbeeld is voorlopig vrij constant. De dagen verlopen droog en ronduit zonnig. Hierbij liggen de maxima veelal tussen 5°C en 8°C. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. Landinwaarts kan het tijdens een rustige en heldere nacht soms zelfs matig vriezen met minima rond -5°C. De veelal matige wind blijft uit het noordoosten komen en die maakt het voor het gevoel overdag een paar graden kouder. Vanaf donderdag komt er vaker bewolking voor, maar neerslag staat voorlopig niet op de planning.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft vrij koud met 60-70% kans op maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde. De kans op vorst in de nacht daalt naar 30-40% terwijl de neerslagkans stijgt naar 30-40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema