Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 24-02-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog en komen er enkele opklaringen voor. De wind uit het noordwesten neemt langs de kust en boven het IJsselmeer af naar matig, 3-4 Bft.. Landinwaarts staat er weinig wind.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. Aan het einde van de nacht bereikt een regengebied het Waddengebied. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Boven land staat weinig wind. Aan zee waait de wind uit het westen en wordt vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een zwakke noordwestelijke stroming voert vochtige lucht aan met een stabiele opbouw. Een NO-ZW georienteerde occlusie boven het midden trekt verder zuidwaarts. Achter de occlusie wordt de aangevoerde lucht aanzienlijk droger in de grenslaag. Een hoog boven de Atlantische Oceaan heeft een rug boven het midden van de Noordzee. De rug trekt zuidwaarts en passeert vanavond ons land. Vanaf de Noorse Zee trekt een lagedrukgebied richting het zuiden van Scandinavie. Het bijbehorende frontale systeem trekt komende nacht zuidwaarts over de Noordzee en passeert vrijdagochtend en -middag ons land. Daarachter wordt de stroming noord tot noordwest en passeert nog trog/bb-occlusie, met name over het noordoosten.

De stroming is noordelijk aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied bij Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied beweegt na het weekeinde iets noordwaarts en blijft dan tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. Aan de zuidflank wordt de stroming bij ons dan meer oostelijk. Uiteindelijk ontstaat na het weekeinde een geblokkeerd hoogtepatroon boven het oosten van de Atlantische Oceaan/het westen van Europa. Richting het einde van de volgende week heeft het hoog de neiging westwaarts te trekken, waardoor de stroming noordwestelijk en meer cyclonaal.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking. Een gebied met regen boven het noorden trekt verder zuidwaarts. In het uiterste zuiden blijft het nog droog. Boven land neemt de zuidwestenwind toe tot matig, 3-4 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer staat een (vrij) krachtige wind, 5-6 Bft., uit het westen. In het noorden wordt de wind noordwestelijk. Morgenmiddag is er tamelijk veel bewolking. Het regengebied boven de zuidelijke helft verlaat het zuiden aan het einde van de middag. Van het noorden uit trekken echter nog wel enkele buien over het land. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind draait naar het noordwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.. Morgenavond is het wisselend bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag start nog met een enkele bui en er kan naast regen ook hagel of kletsnatte sneeuw vallen. Vanuit het noorden neemt de buienkans af en in de middag is op veel plaatsen droog met vrij veel ruimte voor de zon. Het wordt een graad of 7, maar de matige noordenwind, 3-4 Bft., veroorzaakt zaterdagmiddag een gevoelstemperatuur tussen 0°C en 3°C.

Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst wordt het zondagmiddag 5°C of 6°C. Een matige noordoostenwind maakt het schraal en de gevoelstemperatuur ligt in de middag rond het vriespunt. De zon maakt wel veel goed, want ze schijnt de hele dag en wordt hoogstens af en toe iets gehinderd door velden sluierwolken.

Ook volgende week is er vaak veel ruimte voor de zon al zijn er meestal wel wat meer wolken dan zondag. De kans op neerslag is tot ver in de komende week heel klein. De wind blijft uit de noordoosthoek waaien en overdag wordt het 5°C tot 8°C. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal en in de zuidoostelijke helft van het land kan het tijdens een rustige en heldere nacht soms zelfs matig vriezen met minima rond -5°C.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Tot en met 3 maart grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het droge en vrij koude weertype met lichte vorst in de nacht. Daarna neemt de kans op een wisselvallig weertype toe naar ca. 60%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema