Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 23-02-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond blijft het bewolkt en zeer plaatselijk regent het. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit zuidwest tot west.

Komende nacht overheerst de bewolking. Vooral in de oostelijke helft kan er regen vallen, elders zijn er langere droge perioden. Het koelt af naar 7°C in het noordoosten tot plaatselijk 4° in het zuiden. De wind komt uit het westen en is langs de kust matig, 3-4 Bft., landinwaarts staat er weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een zuidelijke stroming voert zachte en tamelijk vochtige lucht aan. Vanuit het westen komt langzaam een golvend koufront naderbij. Daar vooruit is nog een thetaw850-rug aanwezig die over ons land noordoostwaarts trekt van het zuidwesten uit gevolgd door een hoogtetrog. Boven de Britse Eiland begint een hoogtelaag af te snoeren die zuidwaarts trekt en morgenmiddag boven de Golf van Biskaje wordt verwacht. Als gevolg hiervan vertoont het koufront steeds meer golfvorming en duurt het lang eer deze ons land bereikt en uiteindelijk passeert. Een hoog boven de Atlantische Oceaan heeft een rug die komende nacht boven het noorden van Schotland wordt verwacht. Morgen overdag trekt deze rug over de Noordzee zuidwaarts en drukt als het ware de frontale zone zuidoostwaarts over ons land. De aangevoerde lucht wordt dan aanzienlijk droger in de grenslaag. Vanaf IJsland trekt morgen een lagedrukgebied richting de Noordzee en het zuiden van Scandinavie. Het bijbehorende frontale systeem trekt in de nacht naar vrijdag zuidwaarts over de Noordzee en passeert in de ochtend ons land.

Een klein, maar actief laag trekt vrijdag over Denemarken zuidoostwaarts, waarachter de stroming noordelijk wordt aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied boven Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied beweegt na het weekeinde iets noordwaarts en blijft dan tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. Aan de zuidflank wordt de stroming bij ons dan meer oostelijk. Uiteindelijk ontstaat na het weekeinde een geblokkeerd hoogtepatroon boven het oosten van de Atlantische Oceaan/het westen van Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend laat in het zuidwesten de zon zich af en toe zien, elders is het bewolkt. In de loop van de ochtend gaat het in het noordwesten af en toe regenen. Landinwaarts staat er weinig wind. Langs de kust komt er een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten te staan. Morgenmiddag is het overwegend bewolkt en valt er eerst vooral in het noorden en westen af en toe regen. In de loop van de middag trekt de regen richting het zuidoosten. De temperatuur ligt rond 9°C. De wind waait uit het noorden en neemt langs de kust en boven het IJsselmeer toe naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Morgenavond wordt het geleidelijk overal droog en klaart het vooral in het noorden soms op. De wind uit het noordwesten neemt langs de kust en boven het IJsselmeer af naar matig, 3-4 Bft.. Landinwaarts staat er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag begint de dag koud met een temperatuur die maar een paar°C boven het vriespunt ligt en in het binnenland kan het op een enkele plek vriezen. Het is bewolkt en vanuit het noorden trekt een gebied met (lichte) regen over het land en dan is het waterkoud. In het oosten valt behalve regen mogelijk een beetje natte sneeuw. De regen trekt geleidelijk naar het zuiden weg. Er zijn dan droge perioden met een afwisseling van stapelwolken en zon, maar er komen ook enkele (lichte) buien voor. Tijdens een enkele bui kan het hagelen en ook een klap onweer is mogelijk. Het wordt 7 of 8°C. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan de kust.

Zaterdag zijn er veel stapelwolken en van tijd tot tijd breekt de zon even door. Er trekken ook enkele buien over het land. Daarbij kan het kortstondig hagelen en kijk daarbij niet vreemd op van een klap onweer. Het wordt ongeveer 7°C, maar een matige noordenwind, 3-4 Bft., maakt het voor het gevoel een graad of 3.

Zondag heeft het wisselvallige weer plaatsgemaakt voor droog en vrij zonnig weer. De dag start koud met in de ochtend op veel plaatsen lichte vorst. In de middag wordt het 5°C of 6°C en er staat een matige noordoostenwind, 3-4 Bft.. Daarmee is het kouder dan op zaterdag. Uit de wind en in de zon is het prima weer, maar in de schaduw voelt de wind behoorlijk koud aan.

Na het weekend blijft het droog met zonnige perioden en wolkenvelden. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. Tijdens heldere nachten vriest het een aantal graden en dan is het in de ochtend nog een tijd koud. Is het bewolkt, dan wordt het 's nachts minder koud, maar zal de middagtemperatuur ook lager uitvallen.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het droge weertype met lichte vorst in de nacht. Later in de periode neemt de kans op een wisselvallig weertype toe naar ca. 60%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema