Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 22-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend lost de mist in de zuidelijke helft geleidelijk op en is de zon vooral in het zuidoosten te zien. Van het zuidwesten uit wordt de bewolking dikker en vooral in het zuiden en westen is plaatselijk een bui mogelijk. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuidoosten. Vanmiddag is het bewolkt en plaatselijk valt wat regen of een bui. In het oosten schijnt eerst nog af en toe de zon en in Limburg kan het mogelijk 15°C worden, elders wordt het 9 à 10°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit zuid tot zuidwest. Vanavond blijft het bewolkt en plaatselijk valt regen of een bui. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit zuidwest tot west. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht overheerst de bewolking. Vooral in de oostelijke helft kan er regen vallen, elders zijn er langere droge perioden. Het koelt af naar 7°C in het noordoosten tot plaatselijk 4° in het zuiden. De wind komt uit het westen en is langs de kust matig, 3-4 Bft., landinwaarts staat er weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een oostwaarts trekkende rug boven Duitsland en een frontale trog boven de Ierse Zee is de stroming zuidelijk. De aangevoerde lucht is zacht en erg vochtig. Overdag passeert van het zuidwesten uit een thetaw-rug (met convergentie aan de grond). Vanavond bereikt een N-Z georienteerd koufront het westen van de FIR. Daar vooruit passeert in de loop van de avond een hoogtetrog met een PVA maximum op 300 hPa. Komende nacht en ochtend trekt het koufront oostwaarts over het land, maar boven het zuidoosten vertraagt het. Achter het koufront is een kleinschalige trog met ingedraaide occlusie aanwezig, die donderdag overdag deactiverend van noordwest naar zuidoost over het land trekt. Tussen koufront en occlusie blijven de dauwpunten hoog en bevinden we ons in een valse warme sector. Donderdagavond komt een west-oost georienteerde rug boven het land te liggen.

Een klein, maar actief laag trekt vrijdag over Denemarken zuidoostwaarts, waarachter de stroming noordelijk wordt aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied boven Schotland. We komen daardoor diep in de polaire lucht terecht. Het hogedrukgebied beweegt na het weekeinde iets noordwaarts en blijft dan tot ver in de volgende week min of meer stationair. Het hoog krijgt een rug die zich tot het oosten van Europa uitstrekt. Aan de zuidflank wordt de stroming bij ons dan meer oostelijk. Uiteindelijk ontstaat na het weekeinde een geblokkeerd hoogtepatroon boven het oosten van de Atlantische Oceaan/het westen van Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend laat in het zuidwesten de zon zich af en toe zien, elders is het bewolkt. In de loop van de ochtend gaat het in het noordwesten af en toe regenen. Landinwaarts staat er weinig wind. Langs de kust komt er een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten te staan. Morgenmiddag is het overwegend bewolkt en valt er eerst vooral in het noorden en westen af en toe regen. In de loop van de middag trekt de regen richting het zuidoosten. De temperatuur ligt rond 9°C. De wind waait uit het noorden en neemt langs de kust en boven het IJsselmeer toe naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Morgenavond wordt het geleidelijk overal droog en klaart het vooral in het noorden soms op. De wind uit het noordwesten neemt langs de kust en boven het IJsselmeer af naar matig, 3-4 Bft.. Landinwaarts staat er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het wat wisselvallig met verspreid over het land buien. Sommige buien zijn wat actiever met tijdelijk wat meer regen en daarbij kan het ook hagelen. Er zijn ook droge perioden waarin de zon even doorbreekt. Met 7°C of 8°C is het iets kouder dan de voorgaande dagen, maar voor de tijd van het jaar zijn dit hele gebruikelijke waarden. Tijdens en na een bui is de temperatuur wel een paar graden lager en dan voelt de matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., koud aan.

Zaterdag trekken met een noordenwind stapelwolken over het land en daar kunnen ook een paar lokale buien tussen zitten. Een groot deel van de tijd is het droog en er zijn ook perioden met zon. Het wordt ongeveer 7°C.

Zondag wordt het een vrij zonnige droge dag. In de vroege ochtend is het koud met op uitgebreide schaal vorst. In de middag wordt het 7°C of 8°C. Uit de wind en in de zon is het best lekker, maar in de schaduw voelt de wind koud aan.

Daarna blijft het nog een aantal dagen droog. Er zijn zonnige perioden, maar er trekken ook wolkenvelden over het land en doordat er niet veel wind staat kunnen deze regionaal de zon een tijd tegenhouden. De middagtemperatuur ligt tussen 6°C en 8°C. ’s Nachts kan het tijdens heldere perioden een aantal graden vriezen.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het droge weertype met lichte vorst in de nacht. Later in de periode neemt de kans op een wisselvallig weertype toe naar ca. 60%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema