Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 22-02-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond valt er in het noorden plaatselijk motregen, elders is het droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht is er vooral in het zuidoosten kans op mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk in het zuidoosten tot 7°C in het noorden. Er is weinig wind, aan zee staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit zuidoost.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich in de warme sector met erg vochtige lucht. Een zwak warmtefront ligt OZO-WNW georiënteerd boven het uiterste noordoosten van de FIR en beweegt oostwaarts richting Denemarken. Een rug boven ons land uit trekt vanavond naar Duitsland, waardoor de stroming zuidelijk wordt en er iets drogere lucht binnenstroomt. Een hoogterug passeert later op de avond, waarna ook op hoogte de stroming zuidwestelijk wordt. Woensdag overdag passeert van het zuidwesten uit een thetaw-rug (met convergentie aan de grond), kort gevolgd door een kleinschalige trog op 300 hPa. Deze thetaw-rug is actueel zichtbaar als een een opvullend hoogtelaag nabij het Iberisch Schiereiland. Woensdagmiddag bereikt een N-Z georienteerd koufront het westen van de FIR. Woensdagavond trekt dit koufront oostwaarts over het land, in de nacht naar donderdag wordt de oostgrens gepasseerd. Achter het koufront is een kleinschalige trog met ingedraaide occlusie aanwezig, die in de nacht naar donderdag boven het noorden van het land terechtkomt en donderdag overdag deactiverend van noordwest naar zuidoost over het land trekt.

Een langgerekte hoogtetrog passeert donderdag, waarna met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een klein, maar actief laag trekt vrijdag over Denemarken zuidoostwaarts, waarachter de stroming noordelijk wordt en de aangevoerde lucht wat kouder. Een krachtig hoog ten westen van Ierland komt in het weekeinde boven de Britse Eilanden te liggen, met een rug richting het oosten van Europa. Uiteindelijk ontstaat na het weekeinde een geblokkeerd hoogtepatroon boven het oosten van de Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lossen nevel en eventuele mist op en is de zon vooral in het oosten nog even te zien. Van het zuidwesten uit wordt de bewolking dikker en trekken enkele buien het land binnen. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind, 1-4 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. In het oosten kan het nog 12°C worden, elders wordt het 9 à 10°C. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., uit zuid tot zuidwest. Morgenavond blijft het bewolkt en trekken de buien naar het oosten weg, waarna het op de meeste plaatsen droog wordt. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Ook donderdag zijn er veel wolkenvelden en dan trekken enkele buien over het land. Vooral in de middag schijnt af en toe de zon. De matige wind, 3-4 Bft., draait naar het westen tot noordwesten en daarbij wordt het 8°C tot 10°C.

Vrijdag is het wat wisselvallig met verspreid over het land buien. Sommige buien zijn wat actiever met tijdelijk wat meer regen en daarbij kan het ook hagelen. Er zijn ook droge perioden waarin de zon even doorbreekt. Met 7°C of 8°C is het iets kouder dan de voorgaande dagen, maar voor de tijd van het jaar zijn dit hele gebruikelijke waarden. Tijdens en na een bui is de temperatuur wel een paar graden lager en dan voelt de matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., koud aan.

Zaterdag trekken met een noordenwind stapelwolken over het land en daar kunnen ook een paar lokale buien tussen zitten. Een groot deel van de tijd is het droog en er zijn ook perioden met zon. Het wordt ongeveer 7°C.

Zondag wordt het een vrij zonnige droge dag. In de vroege ochtend is het koud met op uitgebreide schaal vorst. In de middag wordt het 7°C of 8°C. Uit de wind en in de zon is het best lekker, maar in de schaduw voelt de wind koud aan.

Daarna wolkenvelden en zonDaarna blijft het nog een aantal dagen droog. Er zijn zonnige perioden, maar er trekken ook wolkenvelden over het land en doordat er niet veel wind staat kunnen deze regionaal de zon een tijd tegenhouden. De middagtemperatuur ligt tussen 6°C en 8°C. ’s Nachts kan het tijdens heldere perioden een aantal graden vriezen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het droge weertype met lichte vorst in de nacht. Later in de periode neemt de kans op neerslag langzaam toe.

Meteo Delfzijl - Geert Molema