Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

08

Volgende update: 21-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het zwaar bewolkt, alleen in het noordwesten komt een enkele opklaring voor. In het zuiden komt plaatselijk mist voor. Vooral in het noordoosten kan ook wat motregen vallen. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Vanmiddag blijft het vrijwel overal bewolkt. Alleen in het uiterste zuiden is later een opklaring mogelijk. Met name in de noordelijke helft kan af en toe wat lichte motregen vallen. Het is vrij zacht met maximumtemperaturen rond 10°C. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4 Bft.. Vanavond blijft het vrijwel overal droog. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht wordt het op veel plaatsen nevelig met vooral in het zuidoosten kans op mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk in het zuidoosten tot 7°C in het noorden. Er is weinig wind, aan zee staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit zuidoost.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich in de warme sector. Een zwak koufront ligt OZO-WNW georiënteerd boven noordoosten van de FIR. Overdag beweegt het front als warmtefront oostwaarts richting Denemarken. Het zwaartepunt van een hoog ligt boven Noord-Frankrijk en verplaatst zich de komende 36 uur naar Tsjechië. Overdag komt het warmtefront dat eerder passeerde uiterst diffuus als koufront weer terug en is mogelijk nog herkenbaar als een band met wat lagere bewolking en plaatselijk wat motregen. Een rug komt vanochtend boven ons land uit en trekt vanavond naar Duitsland, waardoor de stroming zuidelijk wordt en er bredere opklaringen komen. Een hoogterug passeert dinsdag later op de avond, waarna ook op hoogte de stroming zuidwestelijk wordt. Woensdag overdag passeert van het zuidwesten uit een thetaw-rug, kort gevolgd door een kleinschalige trog op 300 hPa. In de middag bereikt een N-Z georienteerd koufront het westen van de FIR. Rond 18 UTC bereikt het koufront de westkust.

Een langgerekte hoogtetrog passeert donderdag, waarna met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een klein, maar actief laag trekt vrijdag over Denemarken zuidoostwaarts, waarachter de stroming noordelijk wordt en de aangevoerde lucht wat kouder. Een krachtig hoog ten westen van Ierland komt in het weekeinde boven de Britse Eilanden te liggen, met een rug richting het oosten van Europa. Uiteindelijk ontstaat na het weekeinde een geblokkeerd hoogtepatroon boven het oosten van de Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lossen nevel en eventuele mist op en is de zon vooral in het oosten nog even te zien. Van het zuidwesten uit wordt de bewolking dikker en trekken enkele buien het land binnen. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind, 1-4 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. In het oosten kan het nog 12°C worden, elders wordt het 9 à 10°C. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., uit zuid tot zuidwest. Morgenavond blijft het bewolkt en trekken de buien naar het oosten weg, waarna het op de meeste plaatsen droog wordt. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag schijnt van tijd tot tijd de zon, maar vanuit het westen trekken ook enkele buien over het land. In de loop van de dag neemt de buiigheid vanuit het westen weer af en schijnt vaker de zon. De wind draait van west naar noord en het wordt 9°C, lokaal 10°C.

Vrijdag en zaterdag trekken buien over het land en deze buien kunnen lokaal winters zijn en gepaard gaan met hagel. Bij een intensieve bui is ook natte sneeuw mogelijk. Vooral zaterdag schijnt tussen de buien door ook geregeld de zon. De wind waait uit het zuidwesten, zaterdag uit het noorden tot noordwesten en is meest matig, 3-4 Bft.. De temperatuur loopt op naar 7°C of 8°C, maar tijdens intensieve buien is het wat kouder.

Vanaf zondag nemen de neerslagkansen sterk af. De wind draait naar het noordoosten en daarmee wordt droge, maar schrale lucht aangevoerd. De zon schijnt flink en de temperatuur komt in de middag uit op zo’n 6-7°C. Tijdens de nachtelijke uren kan het licht vriezen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het droge weertype met lichte vorst in de nacht. Later in de periode neemt de kans op neerslag langzaam toe.

Meteo Delfzijl - Geert Molema