Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 18-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De wind komt uit zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het Waddengebied is er kans op zware windstoten van 75 km/u. Vanmiddag valt er nog plaatselijk regen, maar op veel plaatsen wordt het tijdelijk droog. Vooral in de noordelijke helft van het land is er misschien ruimte voor de de zon. Met een maximumtemperatuur van 11°C is het vrij zacht. De wind komt uit het westen en neemt af naar matig, 3-4, langs de kust naar krachtig, 6 Bft.. In het begin is er in het noordelijk kustgebied kans op zware windstoten van 75 km/u. Vanavond gaat het weer regenen. De wind komt uit het westen en is boven land matig, 3-4, aan zee vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht blijft het af en toe regenen. De minimumtemperatuur wordt 7°C. De wind komt uit het westen en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag nabij Schotland heeft een NW-ZO georienteerd warmtefront (dauwpunten 9-10°C) dat momenteel (06:00 lt) ter hoogte van EHKD-EHLE ligt. Dit warmtefront trekt noordoostwaarts en komt vanochtend net noord van de Wadden te liggen. Een ZW-NO georienteerd koufront (erg diffuus) bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten en verlaat (al golvend) het zuidoosten pas later in de avond. We blijven echter in de valse warme sector achter dit koufront met een vrijwel stationaire WNW-OZO georiënteerde occlusie boven het uiterste noordoosten. In de nacht naar zondag volgt een nieuw kleinschalig laag ongeveer dezelfde koers als het vorige, waarna het ingedraaide deel van de occlusie zondagochtend OZO-waarts over de noordelijke helft van ons land trekt. Achter deze ingedraaide occlusie stroomt drogere en frissere polaire lucht het land binnen.

Een hoogterug trekt naar zuidoost-Europa weg en maakt de weg vrij voor een diepe hoogtetrog boven West-Europa. Ten westen van deze trog zien we de volgende hoogterug opbouwen. In de operationele run (17-02 12 UTC) snoert echter een hoogtelaag af dat dagen lang boven onze omgeving blijft rond tollen. In de cluster analyse wordt dit scenario door ongeveer 30% van de leden ondersteund. In de overige 70% vult het hoogtelaag snel op en maakt plaats voor blokkade boven noordelijk Europa. Eind feburari/begin maart is er in vrijwel alle leden sprake van een geblokkeerd stromingspatroon.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het eerst van tijd tot tijd. In de loop van de ochtend wordt het in het noorden droog en breekt de zon door. De wind komt uit het westen, in het noorden gaat de wind uit het noorden waaien. Eerst is de wind boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In de loop van de ochtend neemt de wind af. Morgenmiddag valt er eerst in het zuiden en oosten nog wat lichte regen. In de rest van het land is het droog en komen er perioden met zon. Later in de middag is de zon ook in het zuiden en oosten nog even te zien. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is matig, 3-4 Bft., uit een noordwestelijke richting. Morgenavond is het droog en klaart het op. De wind komt uit west, later uit zuidwest. Eerst is de wind zwak tot matig, 2-3, later neemt deze toe naar matig boven land, 3-4, en (vrij) krachtig aan zee en op het IJsselmeer, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag zijn er wolkenvelden, maar het blijft wel vrijwel overal droog. Zo nu en dan breekt ook even de zon door. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, boven land en krachtig aan zee en bij de Waddeneilanden, 6 Bft.. De temperatuur loopt op naar 11-12°C. Op de Waddeneilanden is het maximaal een graad of 10.

Dinsdag is er een mix van zon en wolkenvelden. Het blijft overwegend droog en er waait een matige zuidwestenwind. De temperatuur is met 11°C tot 13°C wederom aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Normaal is 7°C.

De dagen daarna neemt de wisselvalligheid weer wat toe. Dagelijks komt het tot buien, maar er zijn ook zeker droge dagdelen waarin de zon schijnt. Geleidelijk raken we de hoge temperaturen weer kwijt en keren we terug naar 'normalere' waarden voor de tijd van het jaar. Woensdag wordt het 8°C tot 11°C, de dagen daarna is het maximaal 6°C tot 8°C. Een enkele bui kan dan ook een keer gepaard gaan met hagel of natte sneeuw. Ook de nachten worden wat kouder en aan het eind van de week kan het lokaal bij opklaringen een graadje vriezen.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op droog weer is groot, ongeveer 80%. De temperatuurverwachting is erg onzeker: de kans op temperaturen onder normaal is even groot als op temperaturen boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema