Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 16-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het grijs en op veel plaatsen valt af en toe motregen bij een meest matige zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Vanmiddag is het bewolkt en is het tijdelijk overwegend droog. In de namiddag gaat het echter van het westen uit (mot)regenen. De zuidwestenwind is aan zee vrij krachtig, 5, elders matig, 3-4 Bft.. De maxima liggen rond 9°C. Vanavond is het bewolkt en (mot)regent het. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht blijft het op veel plaatsen af en toe (mot)regenen maar in de zuidelijke helft wordt het geleidelijk droger. De minimumtemperatuur ligt rond de 8°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4, vlak aan zee (vrij)krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de noordflank van hoge druk boven het zuiden van Europa staat in onze omgeving een zwakke zuidwestelijke stroming. Vanochtend passeert een zwak koufront van noordwest naar zuidoost over het land (duidelijk herkenbaar aan een band met hogere theta-w en bewolking/neerslag). Daarna wordt de stroming westelijk. Vanavond volgt er van het westen uit een occlusie. Deze is ook duidelijk herkenbaar. Vrijdag verplaatst een lagedrukgebied zich ten noorden van de Britse Eilanden naar Noorwegen. Bijbehorend warmtefront passeert ons land in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend, waarna we in een warme sector komen en de westelijke stroming flink in kracht toeneemt. Het koufront bereikt het noordwesten in de middag en blijft in de avond boven het zuiden slepen.

Komende zaterdag trekt er een storing over ons land (slepend) oostwaarts, wat de scheidslijn tussen zachte en koudere lucht is. Na passage wordt de stroming noordwestelijk en komen we tijdelijk in de polaire lucht. Hierna wordt aan de noordflank van een hogedrukgebied (met het centrum boven Biskaje) de stroming westelijk en de aangevoerde lucht weer zacht. Vanaf halverwege volgende week bouwt zich een hogedrukgebied op ten westen van de Britse Eilanden, wordt de stroming weer noordwestelijk en komen we diep in de polaire lucht terecht. Vanaf het laatste weekeinde van februari verplaatst dit hogedrukgebied zich naar het continent.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het overwegend bewolkt, in het noorden regent het aanvankelijk, maar naarmate de ochtend vordert wordt het ook daar droog. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de westkust krachtig, 6, en in het Waddengebied krachtig tot hard, 6-7 Bft. Morgenmiddag blijft het overwegend bewolkt en later in de middag gaat het van het noordwesten uit licht regenen. De wind draait naar een westelijke richting en neemt af naar matig, 3-4, aan zee vrij krachtig, 5, en in het Waddengebied naar krachtig, 6 Bft.. De middagtemperatuur komt uit op 11-12°C. Morgenavond is er veel bewolking aanwezig en kan het van tijd tot tijd licht regenen. De westenwind neemt af naar matig, 3-4, in het Waddengebied naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag blijft het met maxima van 9 tot 11°C zacht voor de tijd van het jaar. Met een matige en aan de kust vrij krachtige wind, 4-5 Bft., is het niet zo winderig als op vrijdag, maar we blijven te maken houden met veel bewolking en daarbij zal het van tijd tot tijd regenen. Later in de middag neemt vanuit het noordwesten de kans op regen af en kan op sommige plaatsen nog even de zon doorbreken.

Zondag voert een matige westen- tot noordwestenwind, 3-4 Bft., iets minder zachte lucht aan, het wordt 7°C tot 10°C. Het is wat wisselvallig met wolkenvelden en enkele buien. Wanneer de zon even doorbreekt oogt het weer wat vriendelijker.

Na het weekend neemt de kans op neerslag af en is het vaak droog. Er is een afwisseling van wolkenvelden en wat zon. De middagtemperatuur ligt tussen 7°C en 11°C. ’s Nachts daalt de temperatuur naar 1°C tot 5°C en tijdens heldere perioden kan het in het binnenland regionaal licht vriezen. Later in de week wordt het wisselvallig en daalt de middagtemperatuur naar 6°C tot 8°C.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overwegend droog. Onzekere temperatuurverwachting: 40% kans op een (vrij) koud weertype en 30% op temperaturen ruim boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema