Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 09-02-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend begint met zon. In het westen en noorden raakt het bewolkt, maar het blijft vrijwel overal droog. Er staat een matige, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtige wind uit het zuidwesten, 5 Bft.. Vanmiddag is het zwaar bewolkt en mogelijk valt er plaatselijk wat lichte motregen. In het zuidoosten is er eerst nog ruimte voor de zon. In de tweede helft van de middag klaart het in het noordwesten op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 7°C in het westen. De wind komt uit zuidwest en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Aan zee staat een matige wind uit het westen. Vanavond kan er in het zuiden en oosten eerst plaatselijk motregen vallen. In de rest van het land is het droog. In de tweede helft van de avond kan er plaatselijk mist ontstaan. Er staat weinig wind, maar in het noorden staat een matige wind, 3-4 Bft., uit zuidwest. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is er vooral in het zuiden, midden en oosten kans op mist. Het blijft overal droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 4°C aan zee tot plaatselijk -2°C in het binnenland. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied met het centrum boven Oost-Europa trekt langzaam oostwaarts. Aan de flank hiervan staat er een zuidwestelijke stroming waarin droge lucht wordt aangevoerd. Een tweede hogedrukgebied boven de oceaan trekt ook oostwaarts en bereikt vrijdag Frankrijk. Een koufront (Td 4-5°C), om 04 UTC NO-ZW georienteerd boven uiterste noordwesten van de FIR, bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten van het land. Aan het einde van de avond passeert het koufront (aan de grond, op 850 hPa eerder) het zuidoosten. Na passage stroomt met een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht het land binnen, die onderin wat vochtiger is. In de nacht naar vrijdag schampt een NW-ZO georiënteerde occlusie het noordoosten van de FIR. Vrijdagmiddag en -avond trekt een zwak warmtefront over de Noordzee oostwaarts, waarbij de structuur door de hogedrukinvloed steeds diffuser wordt.

Tijdens het weekeinde komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Met een zwakke westelijke stroming wordt dan vrij vochtige en zachte lucht aangevoerd. Begin volgende week trekt het hoog richting midden Europa, later volgende week naar zuidoost Europa. De stroming blijft zwak, maar draait geleidelijk naar zuidelijke richtingen, waardoor de aangevoerde lucht wat droger wordt. Vanaf vrijdag 17 februari wordt de stroming geleidelijk wat meer zonaal boven de oceaan en trekt er af en toe een storing over ons land.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komt er vooral in de zuidoostelijke helft op meerdere plaatsen mist voor. Deze lost later in de ochtend op de meeste plaatsen op. Verder is het zonnig, maar in het noorden komt er af en toe meer bewolking voor. Het blijft droog. De wind neemt toe naar matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuidwesten. Morgenmiddag is het op de meeste plaatsen zonnig, maar in het noorden drijft er af en toe bewolking vanaf zee binnen. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. Aan zee wordt de wind vrij krachtig, 5, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.. Morgenavond trekt bewolking van het noorden uit zuidwaarts. Het blijft droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Aan zee is de wind vrij krachtig, 5, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is er veel bewolking en slechts af en toe zon. Waarschijnlijk is de zon het vaakst te zien in de kustregio’s. Het blijft droog en er waait een matige westenwind, 3-4 Bft.. De middagtemperatuur komt uit op 9°C of 10°C en daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van een graad of 6 zijn gebruikelijk in de eerste helft van februari.

Ook zondag heeft bewolking vaak de overhand, maar mogelijk is er wel iets meer ruimte voor de zon dan de dag ervoor. Het wordt opnieuw 9°C of 10°C en het waait nauwelijks.

Ook na het weekend blijft het nog een aantal dagen rustig en overwegend droog weer. Daarbij zien we wat vaker de zon dan in het weekend. De maxima blijven uitkomen rond 10°C en in de nachten koelt het meestal af naar 1°C tot 4°C. Tijdens een nacht met brede opklaringen kan het landinwaarts lokaal een graadje vriezen. Pas eind volgende week neemt de neerslagkans wat toe.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De eerste dagen grote kans (ca. 80%) op voortzetting van het rustige en overwegend droge weertype. Vanaf 18 februari ca. 40% kans op een overgang naar een wisselvalliger weertype. De temperaturen blijven waarschijnlijk boven het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema