Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

37

Volgende update: 07-02-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond blijft het droog. In het noorden ontstaat plaatselijk mist. Er staat boven land weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit oost tot zuidoost.

Komende nacht ontstaat op meer plaatsen mist. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk -5°C in het oosten en +2°C aan zee. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit zuidelijke richtingen.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied met het centrum boven het oosten van Engeland trekt de komende 48u langzaam oostwaarts naar Oost-Europa en houdt daarbij een oost-west georiënteerde rug boven onze omgeving, de stroming is zwak en oost- tot noordoost. Komende nacht trekt een gebied met een vrij scherpe NO-ZW georiënteerde vochtgradiënt (getekend als een occlusie) van zuidoost naar noordwest, waarna de stroming zuidoostelijk en droog wordt. Het weer speelt zich volledig af in de grenslaag.

We verkeren onder invloed van een gordel van hogedrukgebieden langs ongeveer 50° NB. Aan de noordkant van het hoog bevindt zich een sterke zuidwestelijke stroming. Donderdag passeert een inactief koufront. In het weekeinde komt in veel leden een actief lagedrukgebied op de noordelijke Atlantische Oceaan te liggen. Aan het begin van de volgende week vindt de overgang naar een sterke zonale stroming plaats.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint met plaatselijk mist, vooral in het noordwesten. De mist lost in de tweede helft van de ochtend op. Verder is het zonnig, al komt er verspreid over het land wat bewolking voor. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit zuidelijke richtingen. Morgenmiddag is het in het noorden en noordwesten half tot zwaar bewolkt. Elders is het zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. Er staat weinig wind. Aan de noordwest- en noordkust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Morgenavond is het in het Waddengebied half tot zwaar bewolkt. Elders is het onbewolkt. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag verandert er heel weinig. De zon maakt overuren en opnieuw staat er een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het oosten. Ook de temperatuur is vrij constant met wederom een middagtemperatuur van een graad of 6 in een groot deel van het land.

Donderdag begint opnieuw ronduit zonnig maar in de loop van de ochtend neemt vanuit het westen de bewolking toe. In de middag kan lokaal een spatje regen vallen, maar nat wordt het niet. Aan de temperatuur verandert weinig en ook de wind is opnieuw zwak tot matig, 2-3 Bft..

Daarna draait de wind naar het zuidwesten en dit betekent dat we te maken krijgen met iets zachtere lucht. De nachten verlopen minder koud met temperaturen rond of net boven het vriespunt. In het weekend zien we maxima van 8°C of 9°C bij een veelal matige zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Neerslag zit voorlopig nog niet in de vooruitzichten en dat betekent dat je de paraplu vooralsnog nog gewoon lekker thuis kunt laten. Wel gaat de zon vaker schuil achter de wolken.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

20% kans op aanhouden van het rustige en droge weer. 80% kans op overgang naar wisselvallig en (vrij) zacht weer. De kans op vorst in de nacht neemt af naar ongeveer 10%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema