Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 03-10-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vooral in het zuidoosten eerst plaatselijk mist, maar verder schijnt de zon vanochtend geregeld. Het blijft vrijwel overal droog. Er staat weinig wind. Vanmiddag zijn er perioden met zon en is het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond 18°C. Vanavond zijn er enkele opklaringen en blijft het droog. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht is het droog en plaatselijk ontstaat mist. De minima liggen tussen 12°C aan de kust en plaatselijk 5°C in het oosten. Er is boven land weinig wind, maar aan de kust staat een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog met het centrum boven Noord-Frankrijk trekt langzaam oostwaarts en het centrum ligt dinsdag boven de Alpen. Bijbehorende rug trekt vandaag over ons land oostwaarts en ligt vanavond en dinsdag boven Duitsland. Oost van de rug is de stroming noordwestelijk en deze voert maritiem polaire lucht aan. Na passage van de rug wordt de stroming dinsdag zuidwestelijk. Frontale systemen trekken dinsdag over de Britse Eilanden noordoostwaarts, maar bereiken ons land niet.

Ons land bevindt zich tussen een actief lagedrukgebied bij IJsland en hoge druk boven Zuid-Europa. Een zuidwestelijke stroming voert relatief warme lucht aan. Een randstoring behorende bij dit laag trekt woensdag noordoostwaarts over de noordelijke Noordzee en het koufront passeert later woensdag deactiverend ons land. Donderdag verplaatst de gordel van hogedruk zich naar het midden van Europa, waardoor storingen noord van ons land blijven. In het weekend beweegt de hoge druk weer zuidwaarts en liggen lagedrukgebieden nabij Scandinavië en kunnen storingen ons land weer bereiken. De aangevoerde lucht wordt dan waarschijnlijk weer kouder. Maandag 10 en dinsdag 11 oktober ligt een hoogtetrog over onze omgeving, gevolgd door een zwakke rug op woensdag 12 oktober. Richting en vanaf het weekend van 15 en 16 oktober zorgt een lagedrukgebied boven de Noordzee voor wisselvallig weer.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist op en er is dan veel zon. De wind uit het zuidwesten neemt toe naar matig, 3-4, aan de noordwestkust naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag neemt in het westen de bewolking geleidelijk toe. Verder is het zonnig en het blijft droog. De maxima liggen rond 19°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan de noordwestkust is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond zijn er wolkenvelden, het blijft vrijwel overal droog. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag zijn er er eerst flinke zonnige perioden en het is droog. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en in de avond volgt wat lichte regen. De zuiden- tot zuidwestenwind is duidelijk aanwezig. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan zee, bij de Waddeneilanden en rondom het IJsselmeer waait het krachtig tot hard, 6-7 Bft., met zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur. In de namiddag en avond kan de wind in het noordwestelijk kustgebied en bij de Waddeneilanden even uithalen naar 80 tot 85 km/uur. Met die wind wordt warme lucht aangevoerd. In het noorden en westen wordt het maximaal 19°C of 20°C, landinwaarts stijgt het kwik naar 20°C of 21°C en in het zuidoosten kan het lokaal 22°C worden. Temperaturen van een graad of 16 zijn in de eerste week van oktober gebruikelijk. Woensdagavond is het bewolkt en valt op veel plaatsen wat lichte regen. In de nacht naar donderdag trekt de regen snel naar het oosten weg. In het noorden zijn nog enkele buien mogelijk. De temperatuur daalt naar 9°C tot 11°C.

Donderdag wordt een fraaie herfstdag met flink wat zonneschijn. Het blijft droog en bij een matige en in het Waddengebied nog (vrij) krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft., loopt de temperatuur op naar maximaal 18°C.

Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar in de kustgebieden neemt de kans op een bui geleidelijk toe. Bij een meest matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., loopt de temperatuur wederom op naar maximaal 18°C.

In het weekend neemt de buienkans geleidelijk toe. Toch zijn er genoeg droge momenten met geregeld zonneschijn. De temperatuur blijft aangenaam voor oktober en ligt tussen 16°C in het noorden en 18°C in het zuiden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig weertype met een neerslagkans rond 60% en temperaturen die waarschijnlijk iets onder de normaal liggen.

Meteo Delfzijl – Geert Molema