Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 02-10-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er in het noorden en midden perioden met zon, in het zuiden is het grotendeels bewolkt. Verspreid over het land komen enkele buien voor, in het noordoosten is nog een kleine kans op onweer mogelijk. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4, aan zee westelijk en (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De wind wordt overal noordwestelijk en neemt aan zee af naar matig tot vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag zijn er vooral in het midden en noorden perioden met zon. In het oosten is er nog een enkele bui mogelijk. In het zuiden is meer bewolking aanwezig. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is noordwest en matig, 3-4, aan zee matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Vanavond is het wisselend bewolkt en vrijwel overal droog. Boven land is er weinig wind. Aan zee is de wind noordwest en matig, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het droog en in het zuiden ontstaat plaatselijk mist. De minima liggen rond 9°C. Er staat weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Er is sprake van een west- tot noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een hoogtetrog boven het oostelijke deel van de Noordzee trekt verder oost en schampt aanvankelijk nog het noordoosten van ons land. Aan de grond passeert dan een subtiele trog. Overdag trekt een stabiele frontale golf over het noorden van Frankrijk zuidoostwaarts. Maandag komen we onder invloed van een hoog dat van het zuiden van Engeland via België naar Duitsland trekt. De stroming wordt later op de dag aan de westflank van het hoog zuidelijk.

Een hogedrukgebied trekt oostwaarts over Europa. Ons land bevindt zich aan de westflank waardoor er aanvankelijk sprake is van een zuidelijke stroming en aanvoer van relatief warme lucht. Een randstoring behorende bij een laag nabij IJsland trekt woensdag noordoostwaarts over de Noordzee. Tegelijkertijd bouwt een hoog op ten zuiden van onze omgeving waardoor de activiteit van het koufront dat passeert waarschijnlijk beperkt blijft. Na passage is er sprake van een westelijke stroming en aanvoer van polaire lucht. Vanaf het weekend kunnen storingen onze omgeving mogelijk weer bereiken. In een deel van de leden komt ons land vervolgens onder invloed van een grootschalige hoogtetrog die nabij onze omgeving komt te liggen, in een beperkter deel van het ensemble blijft hogedruk ons weerbeeld domineren.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist op en er zijn dan perioden met zon. Het blijft overal droog. Er staat weinig wind. Morgenmiddag is het wisselend bewolkt en droog. De middagtemperatuur komt uit rond 18°C. Morgenavond zijn er enkele wolkenvelden. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag blijft het droog en is er opnieuw een mix van wolkenvelden en zon. Met voldoende zon kan het in Brabant en Limburg plaatselijk 20°C worden. In de rest van het land komt de maximumtemperatuur uit tussen 17°C en 19°C. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft..

Woensdag is het een groot deel van de dag droog en wisselend bewolkt. Met een zuiden- tot zuidwestenwind wordt zachte lucht aangevoerd en de maximumtemperatuur komt uit tussen 18°C op de Waddeneilanden en 21°C in het zuidoosten van het land. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en ook gaat het harder waaien. Aan zee wordt de zuidwester dan krachtig, 6 Bft., en in het noordwesten mogelijk zelfs hard, 7 Bft.. Eind van de dag en ’s avonds kan er wat regen vallen.

Donderdag lijkt weer een droge dag te worden met zonnige perioden en maxima rond 18°C.

De dagen daarna blijft het niet overal droog, maar heeft droog weer wel de overhand en de zon zien we regelmatig. Met maxima van 17°C tot 19°C is het aan de zachte kant. Middagtemperaturen rond 16°C zijn gebruikelijk begin oktober.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperatuur ligt waarschijnlijk iets onder de normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt rond 60%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema