Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

16

Volgende update: 01-10-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend trekken er enkele buien over het land, plaatselijk met onweer en hagel en in het noordoosten later in de ochtend mogelijk met windstoten tot 60 km/u. De wind komt uit zuidwest tot west en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het westen is het op de meeste plaatsen droog, in het oosten komen er nog buien voor. Bij buien kan het onweren en is er kans op hagel. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. Vanavond trekken er opnieuw buien over het land. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht is er vooral in het noorden en oosten nog een enkele bui. In de rest van het land wordt het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De wind is zuidwest en neemt gedurende de nacht af. Op de Wadden blijft de wind krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland wordt met een zuidwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een bijbehorende occlusie ligt momenteel boven ons land en trekt oostwaarts. Het grondfront ligt boven het uiterste westen en verlaat het oosten in de ochtend. In dezelfde periode trekt de linkeruitgang van een jetstreak op 300 hPa oostwaarts over de zuidelijke helft van ons aandachtsgebied. De passage van de occlusie gaat gepaard met een zuid- tot zuidwestelijke low-level jet (in het noordwesten 65 kn op 3000 voet) er vooruit. Na passage van de occlusie wordt de stroming westelijk. Vanochtend trekt een trog oostwaarts over het land, deze verlaat in de middag het oosten en wordt gevolgd door een zwakke rug. Vanavond beweegt een volgende trog oostwaarts over het land. Een golf in het frontale systeem ten zuidwesten van Ierland trekt oostwaarts en trekt zondagmiddag en avond net zuid van ons land richting Duitsland.

Aan het begin van de week trekt een hogedrukgebied oostwaarts over Europa. Een zwak front bereikt vervolgens later op de woensdag ons land. Hierna is er sprake van een overwegend westelijke stroming waarin storingen ons land af en toe kunnen bereiken, hogedruk blijft echter nabij onze omgeving aanwezig (ten westen of zuiden van onze omgeving). Dit hoog is in een deel van het ensemble zodanig prominent aanwezig dat de activiteit van deze storingen zeer beperkt is.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend blijft het op de meeste plaatsen droog en is de zon af en toe te zien. In het zuiden is er meer bewolking en in het grensgebied met België kan het regenen. De wind is westelijk en neemt af naar matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het grensgebied met België is er meer bewolking en misschien ook regen. De middagtemperatuur komt uit rond 17°C. De wind neemt steeds verder af en is alleen in het noorden nog matig, 3-4 Bft.. Morgenavond verdwijnt de meeste bewolking en wordt het overal droog. Er staat weinig wind. Alleen langs de Wadden staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Na oplossen van eventuele mist is het maandagochtend vrij zonnig. Ook trekken gedurende dag wat wolkenvelden over het land, maar het blijft overal droog. Bij een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit westelijke richtingen wordt het 17°C of 18°C.

Dinsdag steekt een matige zuid(west)enwind, 3-4 Bft., op. Mogelijk start de ochtend regionaal met mist, maar al snel wordt het overal vrij zonnig. In de middag is er een mix van wolkvelden en zon. Met voldoende zon kan het kwik in de zuidelijke helft van het land oplopen naar 20°C. In Noord-Nederland blijft het kwik steken op 18°C of 19°C. Als het wat tegenvalt met de hoeveelheid zon blijft de middagtemperatuur vrijwel overal net onder de 20°C.

Woensdag komt de temperatuur op veel plaatsen uit rond 20°C en in het zuidoosten kan het zelfs 21°C worden. De dag begint droog, maar vanuit het westen stijgt later op de dag de kans op regen.

Ook de dagen daarna blijft het niet overal droog, maar heeft droog weer wel de overhand en de zon zien we dagelijks regelmatig. Met maxima van 17°C tot 20°C is het aan de zachte kant. Middagtemperaturen rond 16°C zijn gebruikelijk in de eerste week van oktober.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperatuur ligt waarschijnlijk iets onder de normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema