Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 30-09-2022 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er brede opklaringen. In het noorden en westen is er af en toe meer bewolking en komt een enkele bui voor. In de loop van de avond kan plaatselijk mist ontstaan. Er is weinig wind, in het Waddengebied is de wind zwak tot matig, 2-3 Bft., uit verschillende richtingen.

Komende nacht komen er in de kustgebieden nog buien voor. Landinwaarts blijft het droog. Er ontstaat op meerdere plaatsen (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 2°C plaatselijk landinwaarts en 10°C langs de kust. Er is weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich diep in de polaire lucht. Aan de grond hebben we te maken met een laag bij Denemarken met een vore over onze omgeving. Aan de noordwestflank van deze vore bevinden zich nog restanten van een occlusie. Een langgerekte hoogtetrog ligt van de Baltische Golf over het zuidoosten van ons land naar Spanje. Deze trog beweegt vandaag verder zuidoostwaarts. Met het zuidoostwaarts wegtrekken van de koudste bovenluchten (T500 rond -26°C) neemt de onstabiliteitsdiepte geleidelijk af. Een occluderend frontaal systeem ten westen van Ierland trekt intussen oostwaarts. Van vrijdagavond tot en met zaterdagochtend trekt deze occlusie oostwaarts over ons aandachtsgebied. In dezelfde periode trekt de linkeruitgang van een jetstreak op 300 hPa oostwaarts over de zuidelijke helft van ons aandachtsgebied. De passage van de occlusie gaat gepaard met een zuid- tot zuidwestelijke low-level jet (in het noordwesten 65 kn op 3000 voet) er vooruit. Zaterdagochtend trekt nog een trog oostwaarts over het land.

In een stevige westelijke stroming passeert zaterdag een frontaal systeem, gevolgd door een mogelijk actieve frontale golf op zondag. Vanaf maandag 3 oktober trekt een hogedrukgebied naar Oost-Europa, gevolgd door zwakke frontale systemen op woensdag en vrijdag. Zaterdag 8 oktober komt een volgend hogedrukgebied naderbij. Dit hoog ligt op dat moment nabij Land's End met een uitloper richting Duitsland.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint op verschillende plaatsen met mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend. Verder zijn er perioden met zon en kan in het westen een enkele bui voorkomen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en wordt zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. In de loop van de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig,3-4, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond neemt de bewolking van het westen uit toe. In de tweede helft van de avond gaat het regenen. De wind uit zuid tot zuidwest neemt verder toe, boven land naar matig tot vrij krachtig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Langs de noordwestkust is er aan het einde van de avond kans op zware windstoten rond 75 km/u. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is het in de ochtend bewolkt en op veel plaatsen regent het enige tijd. De regen trekt geleidelijk naar het oosten weg en vanuit het westen is het tijdelijk wat droger. Al vrij snel volgen echter weer talrijke buien, maar tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. De stevige wind draait naar het westen en neemt af naar matig boven land en naar krachtig aan zee, 4-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 16°C-17°C.

Ook op de tweede dag van het weekend blijft het niet droog en valt op veel plaatsen weer regen. Het noorden van het land lijkt er het droogst vanaf te komen. Nadat de regen naar het oosten is weggetrokken volgen weer enkele buien. Tussendoor breekt dan de zon weer door. De westen- tot noordwestenwind is matig, 3-4, aan zee nu en dan vrij krachtig, 5 Bft., en de temperatuur loopt wederom op naar 16°C of 17°C.

Na het weekend ziet het weerbeeld er wat droger uit. Niet dat het helemaal droog blijft, want er kunnen nog altijd enkele buien ontstaan, maar over het algemeen is het droog. De zon schijnt geregeld, maar tijdens de steeds langer wordende nachten neemt ook de kans op mist toe. Langzaam wordt het ook wat zachter, want de eerste dagen is het 16°C-17°C, vanaf woensdag is het 18°C tot lokaal misschien 20°C.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Er is 60% kans op rustig en droog herfstweer. De kans op een wisselvallig weertype is 40%. De middagtemperaturen liggen meestal rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema