Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

37

Volgende update: 29-09-2022 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het wisselend bewolkt en komen er verspreid over het land buien voor, plaatselijk met hagel en onweer. In de loop van de avond wordt het boven land op de meeste plaatsen droog met opklaringen. Er staat weinig wind. Langs de westkust is de wind af en toe matig uit het westen.

Komende nacht komen er in de kustgebieden nog buien voor. Elders is het droog en zijn er opklaringen. Op veel plaatsen ontstaat er (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C in het noorden en 9°C langs de kust. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich diep in de polaire lucht. Aan de grond hebben we te maken met een complex lagedrukgebied ten noordoosten van onze omgeving, waarin diverse kleinschalige lagedrukgebieden en troggen zuidwestwaarts over het zeegedeelte van de FIR bewegen. Hierbij zitten ook nog restanten van een occlusie aanwezig. Aan de grond staat er weinig stroming. Een omvangrijk hoogtelaag boven het oosten van Duitsland trekt langzaam oostwaarts maar een vlakke hoogtetrog blijft aanwezig boven het aandachtsgebied. Deze trog beweegt de rest van vandaag en morgen langzaam van noord naar zuidoost over het land. Met het zuidoostwaarts wegtrekken van de koudste bovenluchten neemt de onstabiliteitsdiepte van het noorden uit geleidelijk af.

Donderdag trekt het (hoogte)laag oostwaarts weg en op vrijdag passeert een zwakke rug. Tijdens het weekeinde krijgen we vervolgens te maken met een stevige westelijke stroming met zaterdag de passage van een frontaal systeem, gevolgd door een mogelijk actieve frontale golf op zondag. Vanaf maandag 3 oktober breidt een Brits hoog zijn invloed uit over West-Europa. Aanvankelijk hebben we aan de oostflank van het hoog nog wel te maken met de invloed van een laag boven Scandinavie. Gedurende de week neemt de invloed van het hoog af en komt een (zwakke) weststroming tot stand. Een nieuw hoog lijkt echter al snel dichterbij te komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint op veel plaatsen met mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend. In de kustgebieden komt nog een enkele bui voor. Er is weinig wind. Morgenmiddag zijn er wolkenvelden, maar plaatselijk is er ook ruimte voor de zon. Vooral in het noorden en westen is er kans op enkele buien. De middagtemperatuur ligt op ongeveer 14°C. In de tweede helft van de middag neemt de wind langs de kust toe. Morgenavond zijn er opklaringen en is het droog. Er is weinig wind boven land, langs de kust is de wind matig, 3-4 Bft., uit verschillende windrichtingen. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:
Ook vrijdag kan de dag regionaal mistig beginnen en is de mist in de ochtend waarschijnlijk het meest hardnekkig in Noord- en Oost-Nederland. In de middag is er een afwisseling van wolkenvelden en zon. Met 16°C is het iets warmer dan de komende dagen. Later in de middag en avond neemt vanuit het westen de bewolking toe en trekt de zuid(west)enwind aan. De nacht van vrijdag naar zaterdag verloopt nat en met behoorlijk veel wind.

Het weekend verloopt behoorlijk nat. Op zaterdag krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. Zondag schijnt de zon wat vaker tussen de buien door. Er waait een stevige wind uit het westen tot zuidwesten en de maxima liggen rond 17°C.

In de loop van volgende week is grote kans op een rustiger en droger weertype. Met wat zon wordt het in de middag 15°C tot 18°C. Op een meer bewolkte dag blijft het kwik iets achter. In de nachten en ochtenden is dan kans op mist.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Er is 70% kans op rustig en droog herfstweer. De kans op een wisselvallig weertype is 30%. De middagtemperaturen liggen in beide scenario's meestal rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema