Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 39

Volgende update: 29-01-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De bewolking neemt geleidelijk aan verder toe. Komende nacht is het dan bewolkt en lokaal gaat het soms licht (mot)regenen. Verder wordt het op veel plaatsen nevelig en de minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk heeft een Z-N georienteerde rug die inmiddels ons land gepasseerd is. Een lagedrukgebied bij IJsland trekt oostwaarts richting Scandinavie. Aan de zuidflank van de laag trekt een actieve randstoring net noord van Schotland langs richting het zuiden van Noorwegen, waar het zaterdagmiddag en dan samensmelt met het eerder genoemde laag, met als resultaat een diepe stormdepressie, Malik genaamd. Dit laag trekt verder oostwaarts over Scandinavie. Een weinig actief warmtefront trekt vannacht over ons land waarna we in zachte en vochtige lucht (maritiem tropisch) terechtkomen. Aan het einde van zaterdagmiddag bereikt het koufront, horend bij "Malik" het noordwesten van ons land en verlaat aan het einde van de avond het zuidoosten. Na passage bevinden ons dan opnieuw in maritiem polaire lucht en in de loop van zondag nadert vanuit het westen een rug van hoge druk.

Tot en volgende week donderdag bevinden we ons aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Lagedrukgebieden bewegen steeds via Scandinavie of het Noordzeegebied zuidoostwaarts. Met de passage van diverse frontale systemen bevinden we ons afwisselend in maritiem polaire lucht en maritiem tropische lucht. Aan het einde van volgende week lijkt het hoog zich wat meer terug te trekken op de Atlantische Oceaan en lijkt er zich een grootschalige hoogtetrog te vormen boven West-Europa. We lijken dan ook wat dieper in de maritiem polaire lucht terecht te komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het overal bewolkt, al is een enkele opklaring wel mogelijk. Het is aanvankelijk overal droog, maar later in de middag en aan het begin van de avond kan er in het zuidoosten wat regen vallen. Vanaf het einde van de middag trekken er van het noordwesten uit opklaringen het land binnen, welke zich in de avond uitbreiden over de rest van het land. In het noordoosten kan er in de avond nog wel een enkele lichte bui voorkomen. Met een maximumtemperatuur rond 11°C wordt het zacht. De wind draait naar west en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied wordt de wind vanaf de middag mogelijk stormachtig, 8 Bft, daarbij zijn dan zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u. In de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De noordwestenwind is matig, 3-4, in het noorden vrij krachtig, 5 Bft.. In het zuiden staat niet meer dan een zwakke wind, 1-2 Bft.. De temperatuur loopt op naar waarden omstreeks 8°C.

In de nacht naar maandag trekt een neerslaggebied over het land. Naast regen valt in het oosten lokaal ook kletsnatte sneeuw. Maandag overdag komt het tot buien, maar zo nu en dan schijnt de zon. De buien kunnen vooral landinwaarts winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en kletsnatte sneeuw. De temperatuur loopt op naar 6 tot 8°C. De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt fors in kracht toe. Boven land waait het krachtig, 6, in de kustgebieden hard, 7, en aan zee en in het Waddengebied nu en dan stormachtig, 8 Bft.. Verder komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Aan zee en in het Waddengebied kan de wind uithalen tot 100 km/uur.

Ook dinsdag is het bewolkt en valt van tijd tot tijd regen. De westen- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig aan zee, 6 Bft.. In het Waddengebied is de wind opnieuw hard, 7 Bft.. De temperatuur loopt op naar 7 of 8°C.

De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks regen of enkele buien. Ook de wind blaast vaak een stevig partijtje mee en het is zacht voor begin februari. De temperatuur loopt op naar 8 tot 10°C. Vanaf volgende week vrijdag is het kwik wat lager. Tegen die tijd stijgt ook de kans op vorst in de nacht en ochtend.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

50% kans op een voortzetting van het vrij zachte wisselvallige weertype. Daarnaast is er een 50% kans op een overgang naar een kouder weertype, mogelijk met winterse neerslag en vorst in de nacht en ochtend.

Meteo Delfzijl – Geert Molema