Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 28-01-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er flinke perioden met zon, in de middag neemt van het westen en zuiden uit de bewolking geleidelijk toe. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond de 8°C. De wind draait geleidelijk van west tot noordwest naar zuidwest en is zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied vanochtend aanvankelijk (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. In de avond neemt de wind boven land toe naar matig, 3-4, en naar vrij krachtig, 5 Bft., langs de kust en op het IJsselmeer. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het bewolkt en valt er lokaal lichte (mot)regen. De minimumtemperatuur wordt aan het begin van de nacht bereikt en ligt tussen 4°C in het zuidoosten en ongeveer 7°C in het noordwesten. In de loop van de nacht loopt de temperatuur overal enkele graden op. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Baltische Staten trekt oostwaarts weg. Met een noordwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk heeft een Z-N georienteerde rug die vandaag van west naar oost over het land trekt. Tegelijkertijd beweegt een lagedrukgebied bij IJsland oostwaarts richting Scandinavie. Aan de zuidflank van de laag trekt een actieve randstoring net noord van Schotland langs richting het zuiden van Noorwegen, aan de zuidflank bevindt zich een krachtig windveld. Beide lage smelten samen tot een laag dat via het midden van Scandinavie verder oostwaarts beweegt. Een eerste warmtefront trekt vanavond over ons land, in de loop van de nacht naar zaterdag gevolgd door een tweede, we komen hierdoor geleidelijk in zachte maritiem tropische lucht terecht. Aan het einde van zaterdagmiddag bereikt het koufront het noordwesten en verlaat aan het einde van de avond Zuid-Limburg, we bevinden ons dan opnieuw in maritiem polaire lucht.

Tot en volgende week donderdag bevinden we ons aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Lagedrukgebieden bewegen steeds via Scandinavie of het Noordzeegebied zuidoostwaarts. Met de passage van diverse frontale systemen bevinden we ons afwisselend in maritiem polaire lucht en maritiem tropische lucht. Aan het einde van volgende week lijkt het hoog zich wat meer terug te trekken op de Atlantische Oceaan en lijkt er zich een grootschalige hoogtetrog te vormen boven West-Europa. We lijken dan ook wat dieper in de maritiem polaire lucht terecht te komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het overal bewolkt, al is een enkele opklaring wel mogelijk. Het is aanvankelijk overal droog, maar later in de middag en aan het begin van de avond kan er in het zuidoosten wat regen vallen. Vanaf het einde van de middag trekken er van het noordwesten uit opklaringen het land binnen, welke zich in de avond uitbreiden over de rest van het land. In het noordoosten kan er in de avond nog wel een enkele lichte bui voorkomen. Met een maximumtemperatuur rond 11°C wordt het zacht. De wind draait naar west en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied wordt de wind vanaf de middag mogelijk stormachtig, 8 Bft, daarbij zijn dan zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u. In de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De noordwestenwind is matig, 3-4, in het noorden vrij krachtig, 5 Bft.. In het zuiden staat niet meer dan een zwakke wind, 1-2 Bft.. De temperatuur loopt op naar waarden omstreeks 8°C.

In de nacht naar maandag trekt een neerslaggebied over het land. Naast regen valt in het oosten lokaal ook kletsnatte sneeuw. Maandag overdag komt het tot buien, maar zo nu en dan schijnt de zon. De buien kunnen vooral landinwaarts winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en kletsnatte sneeuw. De temperatuur loopt op naar 6 tot 8°C. De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt fors in kracht toe. Boven land waait het krachtig, 6, in de kustgebieden hard, 7, en aan zee en in het Waddengebied nu en dan stormachtig, 8 Bft.. Verder komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. Aan zee en in het Waddengebied kan de wind uithalen tot 100 km/uur.

Ook dinsdag is het bewolkt en valt van tijd tot tijd regen. De westen- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig aan zee, 6 Bft.. In het Waddengebied is de wind opnieuw hard, 7 Bft.. De temperatuur loopt op naar 7 of 8°C.

De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks regen of enkele buien. Ook de wind blaast vaak een stevig partijtje mee en het is zacht voor begin februari. De temperatuur loopt op naar 8 tot 10°C. Vanaf volgende week vrijdag is het kwik wat lager. Tegen die tijd stijgt ook de kans op vorst in de nacht en ochtend.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

50% kans op een voortzetting van het vrij zachte wisselvallige weertype. Daarnaast is er een 50% kans op een overgang naar een kouder weertype, mogelijk met winterse neerslag en vorst in de nacht en ochtend.

Meteo Delfzijl – Geert Molema