Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

07

Volgende update: 15-01-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en nevelig, lokaal komt ook mist voor. In de loop van de dag breekt van het zuiden uit de zon door, maar vooral in het westen en uiterste noordoosten kan het de hele dag bewolkt blijven. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit weer toe. Lokaal kan mist voorkomen. De minima liggen tussen 0°C in het oosten en 4°C aan zee. Er staat een zwakke, 1-2, aan de kust en op het IJsselmeer matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven de Alpen heeft een rug boven de Noordzee. De as van deze rug ligt boven het noordoosten, trekt noordoostwaarts en verlaat in de ochtend het noordoosten. Ten noorden van de rugas is de stroming noordwestelijk en de atmosfeer in de grenslaag vochtig en stabiel van opbouw. Achter de rugas wordt de stroming zuidelijk, later zuidwestelijk, en de aangevoerde lucht geleidelijk iets droger. Een stationair ZO-NW georiënteerd koufront boven het noordoosten van de FIR trekt vandaag overdag als warmtefront noordoostwaarts weg. Een hoogtelaag boven het westen van de Golf van Biskaje trekt via Het Kanaal naar het westen van Nederland, waar het zondagochtend als hoogtetrog arriveert. Deze hoogtetrog (T500 tussen -25 en -30°C) trekt zondagochtend oostwaarts over het land. Een golvend koufront dat zich nu nog ruim ten westen van Groot-Brittannië bevindt, trekt oostwaarts en bereikt zondag aan het einde van de ochtend het uiterste noorden van de FIR. De oriëntatie kantelt daarbij geleidelijk naar NO-ZW. Zondagavond passeert dit koufront het land van noordwest naar zuidoost.

In de eerst helft van volgende week beweegt een hogedrukgebied langzaam van het Kanaal via België naar Centraal-Europa, waar deze woensdag verdwijnt. Aan de noordflank hiervan verblijven wij dan in vrij vochtige lucht in een zwakke zonale stroming. Aan de oostflank van een volgend hogedrukgebied west van Ierland komt er daarna een noord- tot noordwestelijke stroming op gang, waarmee we tijdelijk in onstabiele polaire lucht terecht komen. Ook dit hoog beweegt weer langzaam oostwaarts waarna de atmosfeer vanaf vrijdag stabiliseert en de stroming sterk afneemt. In veruit de meest leden van het ensemble komt het zwaartepunt van dit hogedrukgebied opnieuw ten zuiden van ons terecht, waarmee de stroming zwak zonaal zal zijn/blijven en de aangevoerde lucht vrij vochtig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is er vrij veel bewolking en er trekken enkele buien over het land. Het wordt ongeveer 6°C. De wind draait in de ochtend en middag van zuidwest naar west en neemt toe tot matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer tot vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag is het Blue Monday, maar die dag doet op een andere manier zijn naam eer aan. Je krijgt namelijk op de meeste plaatsen blauwe luchten te zien en met het zonnetje erbij kun je juist positieve energie tanken. Een stralende dag wordt het niet, want er trekken ook wolkenvelden over het land. Met name in het oosten en zuidoosten kan het met perioden toch best somber weer zijn. Daarbij maakt het uiterste oosten kans op wat gespetter, maar in de rest van het land blijf je droog als je voor een ommetje gaat. Met een maximumtemperatuur van 7°C-9°C is het zacht voor de tijd van het jaar. Waarden van 6°C of 7°C zijn halverwege januari gebruikelijk. De matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., is duidelijk aanwezig en maakt het voor het gevoel iets kouder.

Dinsdag krijgen we met rustig weer te maken en daarbij kan het regionaal mistig zijn. Verder trekken wolkenvelden over het land, maar het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit op 6°C en in gebieden met mist is het kil.

De dagen daarna steekt er een stevige noordwestenwind op en die blaast enkele buien naar ons land. Deze kunnen winters van karakter zijn met hagel en natte sneeuw. Tussendoor is ruimte voor de zon en is het ondanks de gure wind prima weer om buiten te zijn. Volgend weekend wordt het waarschijnlijk opnieuw iets rustiger weer met minder neerslag. Op de meeste dagen komen de maxima rond normaal uit met 6°C.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperaturen liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde, wel neemt in de nachten de kans op vorst iets toe. De dagelijkse neerslagkans is ca. 20%

Meteo Delfzijl – Geert Molema