Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 08-12-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag zijn er zonnige perioden maar in de kustgebieden blijft er kans op wolkenvelden en een bui. De maxima liggen rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, in de kustgebieden vrij krachtig, 5, aan de kust krachtig, 6 Bft.. In het noorden en oosten is de wind eerst nog zuidoostelijk. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht neemt van het westen uit de bewolking toe. Langs de westkust zijn er enkele buien. De minima liggen tussen 4°C langs de westkust en 0°C plaatselijk in het oosten. In de oostelijke helft kan het door bevriezing van natte weggedeelten glad worden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is overwegend matig, 3-4, aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Schotland trekt opvullend oostwaarts. Aan de zuidoostflank van het opvullende laag ontstaat een noordwest-zuidoost georiënteerde vore die vanaf de nacht naar donderdag vanuit het zuidwesten noordoostwaarts trekt en donderdagavond pas het noordoosten passeert. In deze vore bevinden zich restanten van de rondom het laag gedraaide occlusie, die als het ware samengedrukt worden tot één occlusie. Ondertussen trekt een volgend laag ten zuidwesten van Groenland oostwaarts en ligt donderdagavond tussen IJsland en Schotland. Bijbehorende noord-zuid georiënteerde occlusie ligt aan het einde van donderdagavond boven Het Kanaal.

Een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland lost op, waarna er al vrij snel een occlusie over ons land schampt. Door de opbouw van een hoogtetrog van Spanje naar Zuid-Zweden wordt er tijdelijk warme lucht aangevoerd. Dinsdag passeert een koufront en trekt een hogedrukgebied via Het Kanaal naar Nederland, waar dat verbinding maakt met een hoog boven Rusland. Dit hoog verplaatst zich aan het einde van volgende week naar het zuiden van Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is zuidwestelijk, matig,3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een grijze en koude dag. Het regent van tijd tot tijd en tijdelijk kan ook wat natte sneeuw vallen. Vooral het zuiden en zuidoosten maken kans op wat winterse neerslag. Daarbij maakt een matige zuiden- tot zuidwestenwind, 3-4 Bft., het voor het gevoel waterkoud, zeker in de neerslag. Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan 3°C tot 5°C. Later op de dag draait de wind meer naar het westen tot noordwesten. In de avond en nacht blijft het wisselvallig weer met vooral in het zuiden en westen een aantal buien. De temperatuur daalt naar 2°C tot 4°C.

Zaterdag is het bewolkt met zo nu en dan een beetje zon. Er zijn droge perioden, maar je kunt een enkele bui treffen. Het wordt 5°C in het oosten tot 7°C in westen. De wind is matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuidwesten tot westen.

Zondag wordt een grijze dag met in het hele land perioden met regen. Het natte weer gaat samen met zachtere lucht. Het wordt 9°C tot 11°C bij een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Na het weekend is het vrij rustig weer. Het is vaak droog en bewolkt met maxima van 7°C tot 10°C. Ook ’s nachts blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt. Richting het volgende weekend gaat de temperatuur iets omlaag.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overgang naar rustig, vrijwel droog weer en meer zon met een grote kans (60%) op maxima onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema