Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

43

Volgende update: 07-12-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en de regen boven het westen breidt zich oostwaarts uit. De regen gaat in de loop van de avond over in (natte) sneeuw waardoor het in het midden en oosten even wit kan worden, vooral in hogere delen zoals de Veluwe kan een sneeuwdek van enkele cm gevormd worden. Hierdoor kan ook gladheid ontstaan waarvoor code geel is uitgegeven. Later in de avond komen er in de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden enkele buien voor, mogelijk met hagel en onweer. De meest matige wind is zuidoostelijk. Langs de kust is de wind (vrij) krachtig, 5-6, later in de avond draait de wind aan de westkust naar west en is dan krachtig, 6, mogelijk hard 7 Bft.. Bij buien is er aan zee kans op zware windstoten van circa 80 km/u.

Komende nacht valt er in het oosten en noordoosten aanvankelijk (natte) sneeuw. De gevallen sneeuw smelt weer weg. In de loop van de nacht breiden opklaringen zich van het westen uit over het land, wel blijven in het noorden en noordwesten van het land enkele regenbuien mogelijk. In de sneeuw ligt de temperatuur dichtbij nul. In de loop van de nacht loopt de temperatuur van het westen uit weer op. De wind is zwak tot matig, 2-3, draait in de loop van de nacht naar west tot noordwest en is in de kustgebieden matig tot vrij krachtig, 4-5, aan de kust krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland trekt opvullend noordwaarts. De bijbehorende occlusie, goed herkenbaar aan een band met hogere Theta-w en een scherpe frontale vore, trekt oostwaarts en passeert Nederland maandagavond en aan het begin van de nacht naar dinsdag. De occlusie wordt direct gevolgd door een (hoogte)trog. Mogelijk trekt bij de trog een klein lagedrukgebied over het (uiterste) zuidoosten. Dinsdagochtend passeert een rug van hogedruk waarna de stroming zuidelijk wordt. Een actief lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan (CAD/RACY), Barra genaamd door de Ierse meteorologische dienst, trekt oostwaarts over Ierland en het noorden van Engeland. De bijbehorende occlusie, goed herkenbaar aan een band met hogere Theta-w, passeert Nederland in de nacht naar woensdag.

Het aandachtsgebied bevindt zich onder de invloed van een sterk meanderende zonale stroming met passerende ruggen en troggen. Dinsdag passeert een storing, gevolgd door een rug en stabiliseert het weerbeeld kortdurend. Woensdag komen we onder invloed van een opvullend lagedrukgebied boven Groot-Brittannië, waardoor een zuidwestelijke stroming in onze omgeving zachtere lucht zal aanvoeren. De afwisseling van ruggen en troggen lijkt de gehele periode aan te houden maar begin volgende week lijkt de stroming iets meer zuidwest te worden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen zijn er perioden met zon. In het noordoosten komt er in de ochtend nog een enkele bui voor, maar in de middag is het overal droog. In de namiddag neemt van het westen uit de bewolking toe en in de avond gaat het van het zuidwesten uit regenen. De regen gaat in het oosten en noordoosten over in (natte) sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De westelijke wind is zwak tot matig, 2-3, en draait in de middag naar zuidwest en wordt dan aan de kust krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is er veel bewolking en af en toe zon. In het noorden is in de ochtend nog kans op een bui, maar verder verloopt de dag droog. Het wordt circa 6°C bij een meest matige zuidenwind, 3-4 Bft..

Donderdag, vrijdag en zaterdag houden we middagtemperaturen tussen 3°C en 6°C. Het is wisselvallig met vooral op vrijdag weer kans op winterse neerslag. In de loop van zaterdag en de nacht naar zondag wint zachte lucht terrein en vanaf zondag is het zachter met maxima rond een graad of 8. Neerslag valt dan alleen nog maar als regen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op een iets minder wisselvallig en zachter weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema