Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 25-11-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er is veel bewolking met af en toe regen of motregen. In het zuidoosten komen eerst nog opklaringen voor met een enkele mistbank. Vanaf het einde van de ochtend breekt van het noordwesten uit de zon door en is het op een enkele bui na droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het zuidoosten tot 9°C in het westen en noorden. De zuidwestenwind draait in de loop van de middag naar west tot noordwest en is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met later vooral in het westen enkele buien. In het zuidoosten kunnen er mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 5°C langs de kust tot 0°C in het zuidoosten bij een zwakke tot matige zuidwestenwind, 2-3 Bft.. Langs de kust is de wind westelijk en vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog boven Midden-Europa heeft een uitloper naar het uiterste zuiden van Nederland. De stroming in de grenslaag is zuid tot zuidwest. Boven het westen ligt een convergentielijn. Een lagedrukgebied trekt over het zuiden van Scandinavië zuidoostwaarts. Het koufront is goed herkenbaar (theta-w 850 hPa 6°C ) en trekt in de ochtend over Nederland zuidoostwaarts. Na de frontpassage wordt de stroming noordwestelijk en komen we in droge polaire lucht. Het koufront wordt voorafgegaan door de (in activiteit afnemende) convergentielijn en in de middag gevolgd door een kortgolvige hoogtetrog. In de nacht naar vrijdag wordt de stroming westelijk. Een (hoogte)trog bereikt in de loop van de nacht het westen en trekt in de (vroege) ochtend over Nederland oostwaarts. Vrijdag overdag trekt een complex lagedrukgebied met meerdere kernen over de Noordzee zuidzuidoostwaarts. De occlusie (theta-w 850 hPa band van 5-6°C) bereikt vrijdagavond de westkust en trekt, in betekenis afnemend, oostwaarts. De occlusie wordt gevolgd door een trog die vooral aan de kust actief is. Bij de trog vormt zich een (aanvankelijk sterk zuid-noord georienteerde) lagedrukkern.

De grootschalige stroming is noordelijk aan de oostflank van een hoog boven de Atlantische Oceaan. In het weekeinde trekt een lagedrukgebied met meerdere kernen over het Noordzeegebied zuidoostwaarts. Het hoog trekt zuidwaarts, de stroming wordt na het weekeinde noordwestelijk. Dinsdag trekt een volgend lagedrukgebied over het zuiden van Scandinavië zuidoostwaarts. Daarna trekken actieve lagedrukgebieden vanaf de noordoostelijke Atlantische Oceaan zuidoostwaarts. Aan het einde van de volgende week wordt in een toenemend deel van de leden, waaronder de Oper uitvoer, de stroming westelijk of zuidwestelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er in het oosten nog kans op een bui en elders is de zon mogelijk even te zien. In de middag neemt de bewolking toe en gaat het van het westen uit regenen. In de avond is er in het oosten ook natte sneeuw mogelijk. In het westen wordt het dan droog, al is er langs de kust kans op een bui. De wind wordt zuidelijk en neemt flink toe. Boven land naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., en langs de noordwestkust naar hard, 7 Bft. Langs de Wadden is er vanaf de middag kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Later in de avond neemt de wind weer af. De temperatuur blijft steken bij een graad of 5. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag belooft een koude en sombere novemberdag te worden. Het is namelijk grijs met soms een kortstondige knipoog van de zon. Af en toe valt er neerslag in de vorm van regen of natte sneeuw, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. Het wordt hooguit 4°C-5°C en daarmee is het een stuk kouder dan normaal. Maxima van 7°C-9°C zijn eind november gebruikelijk. In tegenstelling tot vrijdag staat er zaterdag weinig wind. Het wordt al met al echt zo’n dag om het thuis knus en gezellig te maken.

Zondag blijft het koud weer met maxima van 3°C in het oosten tot 5°C in het westen. Bewolking heeft de overhand en zo nu en dan valt er wat neerslag. De meeste buien komen waarschijnlijk in de kustgebieden voor en daarbij is kans op hagel en een klap onweer. In het binnenland valt voornamelijk regen en soms ook wat kletsnatte sneeuw.

Maandag kun je eindelijk weer van zonnige perioden genieten, maar er is ook kans op een paar winterse buien. In de vroege ochtend kan het op verschillende plaatsen vriezen, waardoor je rekening moet houden met autoruitkrabvertragingstijd van een paar minuten. Bovendien kan het glad zijn op de weg door bevriezing. Uiteindelijk loopt de temperatuur op naar 3°C-5°C.

De dagen daarna breekt een wisselvallige periode aan met van tijd tot tijd flink wat regen en wind, maar tussendoor ook droge dagen en dagdelen. Het wordt tijdelijk zachter met maxima van een graad of 7, maar in de loop van de week kan het weer een paar graden kouder worden.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig. Grote (70%) kans op temperaturen rond of iets boven normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema