Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 22-09-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is breed opgeklaard en in het midden en noorden komt landinwaarts plaatselijk dichte mist voor, in het zuiden gaat het vooral om mistbanken. In de loop van de ochtend lost de mist snel op en zijn er zonnige perioden, soms trekt er wat sluierbewolking over. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ca. 20°C bij een matige westenwind, 3-4 Bft.. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht verloopt in grote delen van het land nagenoeg onbewolkt, pas later in de nacht komt er in het noorden en westen wat meer bewolking voor. De minimumtemperatuur varieert van ca. 9°C in het zuidoosten tot 15°C aan zee. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Vanuit een hoog ten zuiden van Ierland ligt een rug boven België die daar vandaag blijft liggen en donderdag zuidwaarts beweegt. Ten noorden van de rugas voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een zwakke occlusie ligt in deze stroming boven het oosten en trekt verder zuidoostwaarts. Wegens de invloed van de rug is de occlusie nauwelijks nog te herkennen. Bij de occlusie is de lucht wat vochtiger dan elders. Woensdagavond nadert een zwak koufront het noorden van de FIR en is daar alleen nog herkenbaar aan wat wolkenvelden, dit front trekt zuidoostwaarts en ligt donderdagochtend boven het westen en noorden van het land. Een volgend koufront, dat iets actiever is, bereikt het FIR gebied vroeg op de donderdagochtend en trekt donderdag overdag zuidoostwaarts over ons land. Dit tweede koufront wordt weer gevolgd door een occlusie die het noorden van het land donderdagavond bereikt.

Aanvankelijk bevindt ons land zich aan de noordflank van een gordel van hoge druk van de Atlantische Oceaan via Frankrijk naar de Balkan. Komend weekend verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich via de Noordzee naar Scandinavië. Een hoogterug trekt dan noordoostwaarts over ons gebied. Tegelijkertijd komt een omvangrijk laag boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan te liggen. Dit laag krijgt in de loop van het weekend en volgende week meer invloed op ons weer. De stroming blijft meanderen met in eerste instantie neiging tot rugvorming boven het Europese continent.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er zonnige perioden en komen er vooral in het noorden ook wolkenvelden voor. In de loop van de dag neemt de bewolking van het noorden uit toe en kan er vooral in het noorden en oosten soms wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van ca. 18°C in het noorden en lokaal 21°C in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag naar het west- tot noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig, 6, in het oostelijke Waddengebied mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een droge dag. De ochtend start met vrij veel bewolking, maar geleidelijk komt er vanuit het westen ruimte voor de zon. Het wordt 18°C op de Wadden, 20°C in Utrecht en 21°C in het zuiden van het land. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het westen tot zuidwesten. In het noordelijk kustgebied kan het vrij krachtig, 5 Bft., waaien.

Zaterdag blijft het droog en is er afwisseling van wolken en zonnige perioden. Op veel plaatsen wordt het vrij warm met 21-23°C. In het noorden blijft de temperatuur met 19-20°C iets achter. De wind is zwak, 1-2 Bft., en waait uit zuidelijke richtingen.

Zondag wordt het 21-23°C en in het zuiden mogelijk 24°C. Er is een groot deel van de dag ruimte voor de zon, maar geleidelijk raakt het meer bewolkt en neemt vanuit het zuiden de kans op (onweer)buien toe. Er waait een matige zuidoostenwind, 3-4 Bft..

Volgende week is de kans op wisselvallig weer vrij groot. Maandag wordt het op veel plaatsen nog ruim 20°C, maar later in de week daalt de middagtemperatuur waarschijnlijk naar waarden rond 18°C. Dit zijn normale maxima voor eind september.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 60%) op een wisselvallig weertype met maxima spoedig rond het langjarig gemiddelde. Er is ca. 40% op een stabieler en droger weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema