Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

05

Volgende update: 21-09-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Na een frisse start met lokaal 3°C zijn er vandaag perioden met zon. Vooral in het noorden komen er ook wolkenvelden voor. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is in de zuidelijke helft zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk, in het noorden steekt een matige westelijke wind op, 3-4 Bft.. Langs de noordkust wordt de wind in de middag tijdelijk vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

"Komende nacht zijn er brede opklaringen, in het noorden ook nog enkele wolkenvelden. In de noordelijke helft is daarnaast kans op mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuidoosten tot ca. 11°C in het noorden en westen. De wind is overwegend zwak, 1-2 Bft., en komt uit het westen.

 

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een rug behorende bij een hoog ten noordwesten van Spanje ligt ZW-NO georiënteerd boven de noordelijke helft van ons land. De stroming is aan de zuidflank hiervan noordoostelijk en voert continentaal polaire lucht aan. De rugas beweegt vandaag langzaam zuidwaarts over ons land en blijft een groot deel van woensdag boven België liggen. Noord van de rugas wordt de stroming westelijk en trekken twee zwakke occlusies oost- tot zuidoostwaarts over de Noordzee en het noorden en later ook het midden van het land. De aangevoerde lucht wordt hierdoor geleidelijk vochtiger.

Aanvankelijk bevindt ons land zich aan de noordflank van een gordel van hoge druk van de Atlantische Oceaan via Frankrijk naar de Balkan. Komend weekend verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich via de Noordzee naar de Noorse Zee. Een hoogterug trekt dan noordoostwaarts over ons gebied. Tegelijkertijd komt een omvangrijk laag boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan te liggen. Dit laag krijgt in de loop van het weekend en volgende week meer invloed op ons weer. De stroming blijft meanderen met van tijd tot tijd neiging tot rugvorming boven het Europese continent.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen lost eventueel aanwezige mist snel op en zijn er zonnige perioden, soms trekt er wat sluierbewolking over. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ca. 20°C bij een matige westenwind, 3-4 Bft.. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is er veel bewolking en kan er af en toe wat regen vallen. Waarschijnlijk valt in de noordoostelijke helft wat vaker regen dan in het zuiden en westen van het land. In het zuiden is de meeste ruimte voor de zon. Het wordt 17°C op Texel tot 20°C in Brabant en Limburg en er waait een stevige (noord)westenwind. In de kustgebieden is de wind veelal vrij krachtig, soms krachtig, 5-6 Bft..

Vrijdag wordt een prima najaarsdag met een mix van wolkenvelden en zon. Het wordt 18°C op de Wadden tot 22°C in Limburg en daarmee is het zo’n twee graden warmer dan gebruikelijk eind september. De wind is zwak of matig, 2-3 Bft., en waait uit het (zuid)westen.

Het weekend verloopt behoorlijk warm met maxima van 19°C op de Wadden tot 23°C in Limburg. De wind is zwak, 1-2 Bft., en waait uit zuidelijke richtingen. Er is een afwisseling van wolken en zon en zaterdag blijft het droog. Op zondag neemt in de loop van de dag vanuit het zuiden de kans op een bui toe.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft een vrij grote kans op wisselvallig weer. Maandag wordt het op veel plaatsen nog ruim 20°C, maar later in de week daalt de middagtemperatuur waarschijnlijk naar normale waarden rond 18°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 60%) op een wisselvallig weertype met maxima spoedig rond het langjarig gemiddelde. Er is ca. 40% op een stabieler en droger weertype. De kans op maximumtemperaturen beneden normaal neemt later in de periode toe naar 60%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema

Categorie: Weersverwachtingen
Hits: 1474