Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 21-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden aanwezig. Lokaal kan er vannacht grondmist ontstaan. Met minimumtemperaturen landinwaarts van ca. 6°C wordt het een frisse nacht, aan zee wordt het minder koud. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en wordt vanavond en vannacht zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een rug behorende bij het Azorenhoog ligt ZW-NO georienteerd net ten noordwesten van onze kust. De stroming is aan de zuidflank van deze rug noordoostelijk en voert continentaal polaire lucht aan. Het Azorenhoog komt geleidelijk dichterbij en de rugas beweegt komende nacht en dinsdag overdag langzaam zuidwaarts over ons land. In de loop van dinsdagavond komt de rugas boven België te liggen waarna de stroming in onze omgeving westelijk wordt. Aan de noordzijde van deze rug trekken twee zwakke occlusies oostwaarts over de Noordzee en het noorden van het land. De aangevoerde lucht wordt daar geleidelijk vochtiger (Van Td 7 naar Td 11).

Het Azorenhoog heeft woensdag nog een uitloper tot boven België, daarna schuift de rug-as zuidwaarts en stelt zich aan de noordflank een zonale stroming in. Donderdag en vrijdag trekt een tweetal randstoringen via de Noordzee naar het zuiden van Scandinavie. Vanaf het weekeinde van 25/26 september neemt de amplitude in het hoogtepatroon toe. Er passeert in de loop van het weekeinde eerst een hoogterug, daarna komt ons aandachtsgebied aan de oostflank van een grootschalige hoogtetrog boven het westen van Europa. Boven Scandinavie ontwikkelt zich dan een krachtig hogedrukgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er flinke perioden met zon. In het noorden komen enkele wolkenvelden voor maar het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is in de zuidelijke helft zwak, 1-2, en veranderlijk, in het noorden steekt een matige westelijke wind, 3-4 Bft., op. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag schijnt de zon flink op de eerste dag van de astronomische herfst, maar in de ochtend is er nog wel vrij veel hoge bewolking zichtbaar. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3, maar in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 19°C in het noorden en lokaal 21°C in het zuiden.

Donderdag neemt de bewolking toe en vanuit het noordwesten stijgt de kans op wat lichte regen. De matige, 3-4, en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft., draait in de middag naar het noordwesten en neemt in het Waddengebied mogelijk toe naar hard, windkracht 7. De temperatuur is weer wat lager en ligt in de middag tussen 17°C in het noorden en 19°C, lokaal 20°C in het zuiden.

Vrijdag is het licht wisselvallig met naast af en toe zon ook kans op een klein beetje regen. Het waait flink met een matige tot vrij krachtige, 4-5, en aan zee krachtige zuidwestenwind, 6 Bft.. Het wordt 18°C in het noorden en 19°C, lokaal 20°C in het zuiden.

In het weekend houdt de wind zich weer rustig. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden en de kans op regen is klein. De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit rond 20°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 60%) op een wisselvallig weertype met maxima rond het langjarig gemiddelde. Er is ca. 40% op een stabieler en droger weertype. De kans op maximumtemperaturen beneden normaal neemt later in de periode toe naar 60-70%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema