Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

36

Volgende update: 20-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. De oostelijke wind is zwak, 1-2, in het zuiden, matig, 3-4 Bft., in het noorden.

Komende nacht zijn er wolkenvelden bij minimumtemperaturen rond 10°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het noordoosten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidwestflank van een uitloper van een hoog boven noordwest Rusland wordt met een oostelijke stroming continentaal lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie boven het uiterste noordoosten beweegt gedurende de dag langzaam naar het zuidwesten van ons land en lost daarbij deels op. Na passage van de occlusie wordt met een oost tot noordoostelijke stroming drogere lucht aangevoerd. Maandag komt er een verbinding tot stand tussen het Russische hoog en het Azorenhoog. De rug-as boven het noorden van de FIR trekt dan langzaam zuidwaarts en wordt dinsdag 00 UTC nabij de Wadden verwacht. Aan de noordzijde van de rug-as trekt een zwakke frontale zone oostwaarts en bereikt het noordwesten van de FIR.

Een hoog boven het noordwesten van Rusland heeft dinsdag nog een verbinding met het Azorenhoog. De rug-as ligt dan boven ons land. Daarna schuift de rug-as zuidwaarts en stelt zich aan de noordflank daarvan een licht meanderende zonale stroming in. Donderdag ontwikkelt zich een actief lagedrukgebied bij Schotland en dit trekt donderdag op vrijdag via de Duitse Bocht oostwaarts en mogelijk zorgt dit kortdurend voor veel wind. Vanaf het weekeinde van 25/26 september begint het hoogtepatroon nog sterker te golven. Er passeert in de loop van het weekeinde eerst een hoogterug, na dat weekeinde komt ons aandachtsgebied aan de oostflank van een grootschalige hoogtetrog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen schijnt hier en daar de zon, maar komen er ook wolkenvelden voor. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot 20°C in het zuidwesten. De wind waait uit oost tot noordoost en is matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Ook dinsdag en woensdag houden we te maken met een rustig, droog en vrij zonnig weertype. Wind staat er nauwelijks en de temperatuur stijgt in de middag naar 17 tot plaatselijk 20°C wanneer de zon langere tijd aaneengesloten schijnt. In de nachten koelt het behoorlijk af en vooral landinwaarts duikt de temperatuur geregeld richting of onder 10°C. De ochtend start vervolgens ook aan de frisse kant en een jas gaan we steeds vaker nodig hebben.

Vanaf donderdag komt een einde aan het rustige septemberweer. De wind draait naar het zuidwesten tot westen en daardoor zetten gebieden met bewolking en neerslag vanaf de Atlantische Oceaan koers richting Nederland. Vooral de vrijdag lijkt volgens de laatste weersverwachtingen een behoorlijk wisselvallige en onstuimige dag te worden. Vooral aan zee kan het dan stevig waaien. Van tijd tot tijd valt er een bui en de temperatuur doet ook een stapje terug. Zo verlopen de eerste dagen van de astronomische herfst ook een beetje herfstachtig.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype met maxima rond het langjarig gemiddelde. Er is ca. 30% op een overgang naar een stabieler en droger weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema