Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 19-09-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er brede opklaringen en is het droog. De temperatuur daalt in de loop van de avond naar een graad of 15. De oostelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Komende nacht komen er naast opklaringen ook wolkenvelden voor, vooral in het noorden en oosten. Plaatselijk wordt het nevelig, maar mist wordt niet verwacht. De minima lopen uiteen van 14°C langs de kust tot 11°C verder landinwaarts, bij een zwakke tot matige oostenwind, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidwestflank van een uitloper van een hoog boven Scandinavie wordt met een zwakke oostelijke stroming continentaal polaire lucht aangevoerd. Een occlusie boven het uiterste noordwesten van Duitsland beweegt gedurende de zondag langzaam naar het zuidwesten van ons land en lost daarbij deels op. Vanuit het westen naderen tevens frontale zones, maar deze worden binnen de aandachtsperiode niet boven de FIR verwacht.

Tussen een hogedrukgebied nabij de Fins-Russische grens en een hoog nabij de Azoren ligt een hoogtetrog van de Noorse Zee naar Frankrijk. Boven Frankrijk snoert daarin een hoogtelaag af dat zuidoostwaarts trekt en opvult. Hierna (dinsdag) komt er een verbinding tot stand tussen de beide hogedrukgebieden en ook woensdag staat het weer nog onder hogedrukinvloed. Ten zuiden van IJsland diept er in de tweede helft van de week een groot lagedrukgebied uit dat vervolgens in meerdere kernen opbreekt die ten noorden van de Britse Eilanden blijven rondtollen. Aan de zuidflank hiervan krijgt ons aandachtsgebied te maken met een vrij strakke zonale stroming waarin geregeld fronten passeren.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er in het zuiden en westen flinke zonnige perioden, in het noorden en oosten trekken er ook wolkenvelden binnen vanuit Duitsland. Het blijft wel droog. De maxima lopen uiteen van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuiden. De oostenwind is zwak, 1-2, in het noorden matig, 3-4, en in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag blijven we te maken houden met een rustig en droog weertype. De zon schijnt geregeld en af en toe trekken wat wolkenvelden over. Het waait nauwelijks en de wind uit oostelijke richting is hooguit matig, 3-4 Bft.. De temperatuur doet wel een stapje terug in vergelijking met het weekend. Maandagmiddag wordt het 15°C à 16°C in het noordelijk kustgebied tot 20°C in delen van Brabant en Limburg.

Ook dinsdag en woensdag staat rustig en vrij zonnig septemberweer op de planning. Het blijft grotendeels droog met weinig wind en de temperatuur komt op het warmste moment van de dag rond 18°C uit.

Vanaf donderdag komt het rustige weer onder druk te staan en met een verandering van de windrichting komt wisselvalliger weer dichter bij ons land in de buurt. De wind trekt aan en af en toe kan een bui vallen, maar misschien ontspringt onze regio net de dans en blijft het nog een tijdje zonnig en overwegend droog.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (60-70%) op een wisselvallig weertype met maxima rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema