Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 17-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vannacht zijn er naast enkele wolkenvelden ook opklaringen en daar waar het opklaart ontstaat een mistbank. In het noorden valt mogelijk lokaal lichte regen. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De zwakke wind, 1-2 Bft., komt uit richtingen tussen zuid en west.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt oostwaarts. Rondom dit laag is een occlusie gedraaid en een deel hiervan trekt vannacht en vanochtend over de noordelijke helft. Een rug, ZZO-NNW georiënteerd, ligt boven de Britse Eilanden en bereikt vanmiddag het zuidwesten en verlaat vrijdagochtend het oosten. In deze rug bevinden zich enkele oude frontale structuren.

Een hogedrukgebied bouwt op boven Scandinavië en krijgt al snel een uitloper tot over onze omgeving. Frontale systemen boven de Atlantische Oceaan buigen boven de Britse Eilanden zowel noordoost- als zuidoostwaarts af. Dit is het gevolg van het afsnoeren van een hoogtelaag in de bijbehorende hoogtetroggen. Zondag schampt mogelijk een zuidoostwaarts afbuigend front. Maandag volgt een herhaling van zetten, maar wel nog iets zuidelijker. Nadat dit front/afsnoerende hoogtelaag zuid langs getrokken is probeert het Azorenhoog verbinding te maken met het Scandihoog, waarna de ontstane gordel van hoge druk zuidwaarts trekt en er aan de noordflank hiervan storingen richting Scandinavië trekken, daarbij ons aandachtsgebied schampend. In het laatste weekend van september trekt het Azorenhoog richting Het Kanaal.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en is er, met name in de noordelijke helft van het land, kans op een enkele bui. De middagtemperatuur varieert van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuiden van het land. De zwakke wind, 1-2 Bft., komt overwegend uit een zuidwestelijke richting. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag begint de dag op veel plaatsen grijs met nevel en mist. In de loop van de ochtend breekt de zon af en toe door en de rest van de dag is er een mix van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. In het midden en zuiden is kans op een lichte bui, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Er staat opnieuw weinig wind en de temperatuur loopt op naar 19°C in het noorden en naar 22°C in het zuiden. Mocht de mist lokaal hardnekkig blijven, dan is het een paar graden minder warm.

Zondag zijn er opnieuw wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De kans op regen is heel klein en het wordt 18 tot 20°C. Daarmee is de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Volgende week houden we het rustige en overwegend droge septemberweer vast. Er zijn wolkenvelden, maar vooral later in de week breekt steeds vaker en langer de zon door. De temperatuur stijgt dagelijks naar 17°C in het noorden en naar 19°C in het zuiden. Later in de week kan het in het zuiden weer 20°C worden. De steeds langer wordende nachten verlopen fris met temperaturen van 6°C tot 9°C. Soms kan vooral in het oosten de temperatuur dalen tot onder 5°C. Daarmee merk je dat de herfst heel langzaam dichterbij komt.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend rustig weer, met geleidelijk meer zon. De maximumtemperaturen liggen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. De neerslagkansen lopen geleidelijk op naar 60%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema