Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 15-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en lokaal valt lichte regen. Later vanavond en komende nacht komen er ook enkele opklaringen voor en lokaal wordt het nevelig. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het zuidwesten uit weer toe en trekken er enkele buien het land binnen, hierbij is een klap onweer niet uitgesloten. Met minimumtemperaturen rond 16°C wordt het niet koud. De zwakke, 1-2, langs de kust matige wind, 3-4 Bft., is vanavond nog oostelijk, maar draait vannacht geleidelijk naar een zuidelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven East Anglia beweegt langzaam noordoostwaarts en trekt woensdagmiddag en -avond via de Duitse Bocht richting Denemarken, alwaar het in de nacht naar donderdag overheen beweegt. Het bijbehorende warmtefront trekt vanavond noordwaarts over ons land, woensdagochtend volgt van het westen uit een koufront, waarbij we in een valse warme sector terecht komen met vochtige lucht. De backbent-occlusie volgt van het westen uit later woensdagmiddag en in de avond, waarna een noordwestelijke stroming polaire lucht aanvoert. Op 500 hPa zien we een hoogtelaag boven het noorden van Engeland dat woensdag overdag via de centrale Noordzee richting het noorden van Denemarken trekt. Aan de zuidoostflank hiervan trekt woensdagmiddag een zwakke hoogtetrog noordoostwaarts over het land.

Donderdag is er sprake van een zwakke opbouw van een rug vanuit het Azorenhoog richting de Britse Eilanden en onze omgeving. Deze rug zoekt verbinding met een opbouwend hoog boven Scandinavie, maar lijkt daar tot en met maandag nog niet overtuigend in te slagen. Vooral in de periode van zaterdag tot en met maandag kunnen dan enkele vlakke lagedrukgebieden net zuid van onze omgeving langstrekken. Vanaf maandag is vervolgens in veel ensembleleden wel sprake van een hogedrukgordel die zich uitstrekt van Scandinavie tot aan Frankrijk. De precieze oriëntatie hiervan is echter nog niet geheel duidelijk maar heeft wel invloed op de stroming en daarmee de luchtsoort. Ook in de bovenlucht zien we vanaf maandag een duidelijk opbouw van een rug in of nabij onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het aanvankelijk lokaal nevelig en trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag wordt het op de meeste plaatsen droog en kan de zon soms even doorbreken, al kan er vooral in de oostelijke helft van het land nog steeds een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind draait van zuid tot zuidwest naar westelijke richtingen en neemt daarbij toe naar matig, 3-4, lang de kust naar matig tot vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is er vrij veel bewolking en vooral in het noorden en oosten kan soms een beetje regen vallen. In het zuiden en westen blijft het op de meeste plaatsen droog en in de middag komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. Het wordt 18°C op de Wadden tot 20°C in de zuidelijke helft van het land. Hiermee ligt de middagtemperatuur rond de gebruikelijke waarden voor half september. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het noordwesten.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog. Op sommige plekken is er veel bewolking met af en toe zon, op andere plekken schijnt de zon vaker. Met veel zon in de middag kan het 21-22°C worden, maar op plekken met veel wolken blijft de temperatuur op 19-20°C steken.

Ook het weekend verloopt grotendeels droog. Regionaal starten de dagen grijs met mist of lage bewolking, maar in de middag is er op de meeste plaatsen wel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur hangt een beetje van het aandeel zonneschijn af en komt uit tussen 18 en 22°C. De wind is zwak of matig, 2-3 Bft., en zit in de oosthoek.

Ook na het weekend houdt dit rustige weer aan. De maxima komen uit rond 19°C en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar. De neerslagkans is dagelijks klein met circa 30%.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op temperaturen die enkele°C onder de normaal liggen is 60%. De dagelijkse neerslagkans is vrij klein (ca. 30%).

Meteo Delfzijl – Geert Molema