Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 13-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is licht tot half bewolkt, met aanvankelijk meer uitgestrekte wolkenvelden in het zuiden en oosten. In het oosten kan er lokaal nog een enkele bui voorkomen. Komende nacht zijn er wolkenvelden aanwezig waaruit in vooral het noorden lokaal wat lichte regen valt. In opklaringen in het midden en zuiden van het land kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima komen uit tussen lokaal 10°C in het midden en zuiden tot 15°C aan zee. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit richtingen tussen noordwest en west wordt geleidelijk zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk, met uitzondering van het noorden en het IJsselmeer, daar blijft de wind noordwest en matig. 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een NO-ZW georiënteerd diffuus koufront boven het oosten en zuidoosten is alleen nog aan een dikkere wolkenband te herkennen en verlaat komende nacht het zuidoosten. Boven het noorden van de FIR is een occlusiekrul aanwezig, niet meer behorend bij een grondlaag maar in een trog gepositioneerd. Deze occlusie trekt verder zuidwaarts en wordt daarbij wat uit elkaar getrokken. In de loop van de avond komt deze boven het noorden van het land te liggen. De occlusie beweegt maandag aanvankelijk langzaam verder zuidwaarts maar stagneert boven het midden en lost dan verder op. Dit heeft ook te maken met het hoog ten noorden van Ierland, dat geleidelijk naar de Noordzee beweegt. Bijbehorende rug bereikt vanavond het zuidwesten en trekt in de loop van maandag noordoostwaarts over ons land. Een complex (als gevolg van langdurig en aanhoudende warmte-advectie) frontaal systeem ten westen van Portugal en de Golf van Biskaje komt de komende 48 uur steeds naderbij. Het warmtefront met daarachter zeer vochtige lucht ligt dinsdagmiddag om 12 UTC net ten zuidwesten van ons land.

Aanvankelijk is er sprake van een zwakke zonale stroming. In deze stroming trekt een ontwikkelend lagedrukgebied dinsdag en woensdag noordoostwaarts over onze omgeving. Na passage is er sprake van een zwakke opbouw van een rug vanuit het Azorenhoog richting de Britse Eilanden en onze omgeving. Deze rug zoekt verbinding met een opbouwend hoog boven Scandinavie dat vanaf vrijdag steeds prominenter aanwezig is. Vanaf dat moment is er ook sprake van een hoogterug boven onze omgeving. Wegens het opbouwende hoog boven Scandinavie wordt de stroming in ons gebied gedurende een groot deel van de periode oostelijk. Pas aan het einde van de periode lijkt de hogedrukinvloed wat af te nemen en komen lagedrukgebieden dichter bij onze omgeving te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen er naast wolkenvelden ook opklaringen voor. In de loop van de dag gaat de zon op meer plaatsen schijnen. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur komt uit tussen 18°C op de Wadden en plaatselijk 23°C in het zuidoosten. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt in het noorden uit richtingen tussen noord en noordwest, elders komt de wind uit richtingen tussen oost en noordoost. Op het IJsselmeer en aan zee is de wind matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en gaat de temperatuur iets omhoog. Het wordt 20°C aan de kust tot plaatselijk 23°C in het oosten van het land. In de ochtend kan de zon nog een tijdje schijnen. Daarna neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en stijgt de kans op buien. Daarbij kunnen pittige buien voorkomen met onweer. Komen de buien eerder, dan wordt het wel iets minder warm.

De dagen daarna is het minder warm met maxima van 19 of 20°C. Voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. Het is wat wisselvallig met dagelijks kans op een paar buien, maar ook lange droge perioden waarin de zon regelmatig schijnt.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets boven normaal. De dagelijkse neerslagkans is ca. 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema