Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 12-09-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er wolkenvelden aanwezig en kan er lokaal wat lichte regen vallen. Daarnaast schijnt de zon soms ook. In de loop van de dag komt er in het noorden en midden wat meer ruimte voor de zon en kan er in het zuidoosten nog een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit het zuidwesten. Van het noordwesten uit draait de wind geleidelijk naar west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht zijn er wolkenvelden aanwezig waaruit in het noorden lokaal wat lichte regen valt. In opklaringen in de zuidelijke helft van het land kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima komen uit tussen lokaal 10°C in het midden en zuiden tot 15°C aan zee. De wind is zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk, met uitzondering van het noorden en het IJsselmeer, daar is de wind noordwest en matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen trekt de komende twee dagen noordoostwaarts over Scandinavie. Een NO-ZW georienteerd diffuus koufront boven het noordwesten trekt gedurende de dag langzaam zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten in de nacht naar maandag. Voor passage is sprake van een zuidwestelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht, na passage draait de wind naar het noordwesten en wordt er minder vochtige lucht aangevoerd. Boven het noorden van de Noordzee is sprake van een O-W georienteerde occlusie die vanmiddag het noordelijke FIR gebied bereikt en in de avond boven het noorden van het land komt te liggen. De occlusie beweegt maandag langzaam verder zuidwaarts maar stagneert boven het midden wegens een zwakke rug van hogedruk die vanuit het westen ons land bereikt.

Aanvankelijk is er sprake van een zwakke zonale stroming. In deze stroming trekt een ontwikkelend lagedrukgebied dinsdag en woensdag noordoostwaarts over onze omgeving. Na passage is er sprake van een zwakke opbouw van een rug vanuit het Azorenhoog richting de Britse Eilanden en onze omgeving. Deze rug zoekt verbinding met een opbouwend hoog boven Scandinavie dat vanaf vrijdag steeds prominenter aanwezig is. Vanaf dat moment is er ook sprake van een hoogterug boven onze omgeving. Wegens het opbouwende hoog boven Scandinavie wordt de stroming in ons gebied gedurende een groot deel van de periode oostelijk. Pas aan het einde van de periode lijkt de hogedrukinvloed wat af te nemen en komen lagedrukgebieden dichter bij onze omgeving te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen er naast wolkenvelden ook opklaringen voor. In de loop van de dag gaat de zon op meer plaatsen schijnen. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur komt uit tussen 18°C op de Wadden en plaatselijk 23°C in het zuidoosten. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt in het noorden uit richtingen tussen noord en noordwest, elders komt de wind uit richtingen tussen oost en noordoost. Op het IJsselmeer en aan zee is de wind matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en gaat de temperatuur iets omhoog. Het wordt 20°C aan de kust tot plaatselijk 23°C in het oosten van het land. In de ochtend kan de zon nog een tijdje schijnen. Daarna neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en stijgt de kans op buien. Daarbij kunnen pittige buien voorkomen met onweer. Komen de buien eerder, dan wordt het wel iets minder warm.

De dagen daarna is het minder warm met maxima van 19 of 20°C. Voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. Het is wat wisselvallig met dagelijks kans op een paar buien, maar ook lange droge perioden waarin de zon regelmatig schijnt.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets boven normaal. De dagelijkse neerslagkans is ca. 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema