Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 11-09-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is er vrij veel bewolking met af en toe een bui of wat lichte (mot)regen. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C en de zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt met lokaal nog een lichte regenbui. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind komt uit zuidwest tot west en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag boven de noordelijke Noordzee beweegt de komende twee dagen langzaam naar Zweden. Aan de zuidflank voert een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aan. Overdag wordt de stroming op hoogte licht anticyclonaal waardoor de onstabiliteitsdiepte sterk afneemt. De aangevoerde lucht blijft onderin echter vochtig. Een zwakke trog boven East Anglia trekt oostwaarts, bereikt onze westkust in de ochtend en verlaat het oosten aan het begin van de avond. Zondagochtend bereikt een enigszins diffuus koufront (NO-ZW georienteerd) het noordwesten en trekt overdag zuidoostwaarts over het land. Na passage wordt de stroming noordwestelijk en wordt de aangevoerde lucht beduidend minder vochtig. Boven het noorden van de Noordzee ontstaat een golf in het koufront, deze golf trekt zuidoost en ontwikkelt zich tot een ingedraaide occlusie die 's middags het noordoostelijke FIR gebied bereikt.

We hebben te maken met een zwakke zonale stroming waarin de sturende druksystemen zich slechts moeizaam oostwaarts verplaatsen. Een hogedrukgebied boven onze omgeving trekt oostwaarts waardoor de stroming in onze omgeving tijdelijk aflandig wordt. Vervolgens passeert op dinsdag een lagedrukgebied waarna een rug van het Azorenhoog zich opbouwt tot boven onze omgeving. Vanaf het einde van de week bouwt een hoog op boven Scandinavie waardoor de stroming waarschijnlijk zuidoostelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is het half tot zwaar bewolkt, in het noorden en midden komt er in de loop van de dag meer ruimte voor de zon. In de zuidoostelijke helft van het land komt lokaal een lichte bui tot ontwikkeling, verder blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De wind draait overdag geleidelijk naar west tot noordwest en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag wordt een droge dag. De ochtend start regionaal grijs met mist en lage bewolking, maar geleidelijk breekt op steeds meer plaatsen de zon door. In de middag wisselen wolken en perioden met zon elkaar af. Er waait een zwakke wind, 1-2 Bft., uit richtingen tussen noord en oost. Het wordt 20°C in Utrecht tot lokaal 23°C in Limburg. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust wordt het 18-19°C.

Dinsdag kan het ruim 20°C worden. De dag begint waarschijnlijk op veel plaatsen met wat zon, maar vanuit het zuiden neemt al snel de kans op regen- en onweersbuien toe. Zijn deze buien al vroeg in de ochtend van de partij dan blijft de temperatuur rond of misschien zelfs onder de 20°C steken.

De rest van de komende week is het licht wisselvallig septemberweer met soms een bui en af en toe zon. Ook kunnen de dagen regionaal droog, maar grijs beginnen met lage wolken en mist. De middagtemperatuur komt uit tussen 19 en 21°C en ligt daarmee op of net boven de gemiddelde waarde van 19°C voor half september.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets boven normaal. De dagelijkse neerslagkans is ca. 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema