Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 01-09-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

In het noorden is het bewolkt, elders is het wisselend bewolkt. Vanuit het noorden neemt de bewolking verder toe. Het blijft vrijwel overal droog. De noordenwind is matig, 3-4, langs de westkust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 5-6 Bft.. Langs de zuidwestkust kan de wind tijdelijk toenemen naar krachtig, 6 Bft..

Komende nacht is het overwegend bewolkt en kan er vooral in de kustgebieden zeer lokaal wat lichte motregen vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het zuidoosten en 15°C in het kustgebied. De wind komt uit een noord- tot noordwestelijke richting en is zwak, 1-2, boven het IJsselmeer en aan de kust matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de flank van een hogedrukgebied ten noordwesten van Schotland voert een noord- tot noordoostelijke stroming maritiem polaire lucht aan. In de loop van vandaag wordt de aangevoerde lucht tijdelijk iets droger. Een rug op boven het zuiden bouwt morgen iets verder op boven de zuidelijke helft van het land. Hierdoor wordt morgen de aanvoer meer noord tot noordwest waardoor de strijklengte over de Noordzee toeneemt en de aangevoerde lucht weer iets vochtiger wordt. Hierdoor kan de Sc-bewolking mede door de toegenomen strijklengte en cyclonaliteit van het noorden uit weer toenemen.

Het hoog nabij Schotland neemt in betekenis af en trekt daarbij geleidelijk richting Oekraïne. De wind, die aanvankelijk noordelijk is, draait daardoor vanaf donderdag 2 september geleidelijk via noordoost en oost naar overwegend zuidwestelijke richtingen vanaf maandag 6 september, wanneer lage druk boven Noordwest- en Noord-Europa dominant lijkt te worden. Onder invloed van de toenemende cyclonaliteit neemt vanaf zondag 5 september de kans op enkele regen- of onweersbuien of af en toe regen toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het lang bewolkt, pas in de loop van de middag breekt de zon steeds vaker door. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt tussen 19°C aan zee en 22°C in het oosten. De noordelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag start regionaal grijs met mist of lage bewolking. Vooral in het oosten kan het lange tijd grijs blijven. In de middag is er een mix van wolken en zon, waarbij het in Zuid-Nederland waarschijnlijk zonniger is dan in de noordelijke helft. De middagtemperatuur hangt af van hoe zonnig het wordt. Met voldoende zon wordt het 18°C op de Wadden tot lokaal 23°C in Limburg. De wind is zwak of matig, 2-3 Bft., en waait uit het noorden.

Vrijdag start de dag ook regionaal grijs, maar komt de zon op de meeste plaatsen aanmerkelijk sneller tevoorschijn dan donderdag. In het noorden kan bewolking wel weer wat hardnekkig zijn. Met veel zon is het vrijdagmiddag heerlijk nazomerweer. Er waait een zwakke noordoostenwind, 1-2 Bft., en op veel plaatsen wordt het 21-23°C. In het zuiden kan het 24°C worden. Als het in het noorden overwegend bewolkt blijft ligt de maximumtemperatuur daar iets onder de 20°C.

Het weekend begint met een droge zaterdag met zonnige perioden. Het wordt 19°C op de Wadden tot 24°C in Limburg bij een zwakke tot matige oostenwind. Op zondag kan het nog een paar graden warmer worden, maar is er meer bewolking en neemt de kans op (onweers)buien gedurende de dag toe.

Volgende week is het licht wisselvallig met dagelijks zon, maar ook enkele buien. Aanvankelijk wordt het nog ruim 20°C, maar later in de week moet de temperatuur waarschijnlijk iets inleveren.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met geregeld regen of enkele buien.

Meteo Delfzijl – Geert Molema