Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 30-08-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en vooral in het midden en zuiden valt er af en toe (mot)regen. In de loop van de avond trekt de motregen zuidwaarts weg, maar het zuidoosten houdt kans op een enkele bui. De wind is noordelijk en zwak tot matig, 2-3, lang de (zuid)westkust (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en lokaal valt er in het zuiden lichte motregen. De minima liggen rond 15°C en de noordenwind is zwak tot matig, 2-3, langs de westkust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een hogedrukgebied dat zich uitstrekt ten noordwesten van Schotland tot boven het noorden van Scandinavië en een lagedrukgebied boven Litouwen, wordt er met een noord- tot noordoostelijke cyclonale stroming vochtige lucht aangevoerd (TW850 18-19, dauwpunten van 15-16°C). Vanaf maandag wordt de aangevoerde lucht op vooral op hoogte van het noorden uit geleidelijk droger, wel trekken er over het westen van de FIR nog enkele occlusierestanten van noord naar zuid, herkenbaar aan banden met hogere TW850 en lokaal St.

Het weerbeeld wordt bepaald door een Atlantische blokkade met een krachtig hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland en een hoogtelaag boven Oost-Europa. Het hoogtelaag vult halverwege de week op en wordt opgenomen in een hoogtetrog die langzaam oostwaarts trekt. Het hogedrukgebied krijgt in de loop van de volgende week een uitloper in de richtig van centraal Europa. Het hoog beweegt vanaf donderdag noordwaarts en vervolgens oostwaarts. Een hoogtelaag met een noord-zuid georiënteerde hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan komt vervolgens dichterbij, maar zaterdag snoert er een nieuw hoogtelaag af dat vervolgens naar Frankrijk trekt. Na passage ontstaat er een zonale stroming die recht op ons land gericht is.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de loop van de middag breekt de zon steeds vaker door. In het uiterste zuidoosten is er kans op een lichte bui, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. De noordenwind is landinwaarts matig, 3-4 Bft.. Langs de westkust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag verdwijnt eventuele mist snel en schijnt de zon volop. Er ontstaan stapelwolken, maar tussen de stapelwolken door blijft genoeg ruimte voor de zon. Het blijft droog en het wordt 20-22°C. In de loop van de middag krijgt het noorden wel met wolkenvelden vanaf de Noordzee te maken. Bovendien koelt het daarbij af naar een graad of 17. De noordwestenwind is matg, 3-4 Bft..

Woensdag trekken vrij veel wolkenvelden over ons land en is de zon af en toe te zien. Er is kans op enkele lichte buitjes, maar veel stellen die waarschijnlijk niet voor. Het wordt 19°C en de noordwestenwind is zwak tot matig, 3-4 Bft..

De dagen daarna draait de wind geleidelijk naar het oosten en dat levert in de loop van de week meer zonneschijn op. Het noorden blijft wel gevoelig voor bewolking vanaf de Noordzee en de kustregio’s maken kans op een buitje. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Met circa 21°C is de middagtemperatuur heel normaal voor september. Er is een kleine kans dat het nog een paar graden warmer wordt en dan krijgen we zelfs een vleugje nazomer. Vanaf volgende week zondag kan de wind naar het zuiden of zuidwesten draaien. Daardoor blijft het warm, maar neemt wel de kans op buien toe.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De neerslagkansen neemt toe naar circa 50%. De maxima blijven rond 21°C liggen, de kans op maximumtemperaturen boven het langjarig gemiddelde nemen toe naar 20-30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema