Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 19-08-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het zwaar bewolkt en plaatselijk valt er (mot)regen of komt er een lichte bui voor. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, vanmiddag langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en is er kans op een bui. De minimumtemperatuur komt uit op zo'n 14°C en de zuidwestelijke wind is zwak, 1-2, langs de kust en op het IJsselmeer matig, 3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het noorden van de Botnische Golf trekt gedurende deze periode nog wat verder noordoostwaarts. Aan de zuidwestflank van dit laag wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een oost-west georienteerd koufront boven het blijft vandaag over het Waddengebied slepen. Later vandaag en in de nacht naar vrijdag wordt het front geleidelijk minder actief en beweegt het oostwaarts weg. Tegelijkertijd nadert een occlusierestant het zuidwesten van ons aandachtsgebied, noord ervan trekt een kleinschalig bovenluchtlaag (transformerend in een scherpe kortgolvige trog) in de nacht naar vrijdag oostwaarts over het noorden van ons land. Vrijdag overdag trekt de hoogte trog over Duitsland verder oostwaarts. De occlusie blijft door de wegvallende gradient in een zadelgebied echter boven ons land hangen.

Op zaterdag vormt zich een hogedrukgebied ten noordoosten van ons land, met een zuidoostenwind wordt dan warmere lucht aangevoerd. Een Atlantisch laag snoert zich in de nacht naar zondag af boven de Britse Eilanden, het bijbehorende front bereikt later op zondag ons land, in de bovenlucht gevolgd door een vrij scherpe trog. Maandag beweegt het laag zowel aan de grond als in de bovenlucht langzaam over onze omgeving oostwaarts, er stroomt dan weer polaire lucht over ons land uit. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een nieuwe hoogterug boven de Britse Eilanden en ligt het centrum van het hoog enkele dagen boven Schotland, de stroming wordt dan bij ons noordoosten. In de tweede helft van de week blijft het stromingspatroon geblokkeerd, de vraag is alleen of het hogedrukgebied bij Schotland of de Noorse Zee blijft liggen of dat het zich terugtrekt richting Groenland. Op de langere termijn wordt het stromingspatroon wat meer zonaal, al zal er van een doorbrekende westcirculatie geen sprake zijn.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er vrij veel bewolking, maar vooral in de middag kan ook de zon soms even doorbreken. In de ochtend is het op de meeste plaatsen droog, maar in de middag kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De zwakke tot matige wind komt eerst uit zuidwest maar draait in de loop van de dag naar een westelijke richting. In de avond wordt de wind zwak, 1-2, en variabel, in het noorden zwak, 1-2 Bft., en noordelijk. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is het vroeg in de ochtend op sommige plaatsen nevelig of mistig. Al snel lost de mist op en maken we de overgang naar rustig zomerweer. De zwakke tot matig wind wind, 2-3 Bft., komt uit het zuidoosten en daardoor bereikt warmere lucht ons land. In de middag stijgt de temperatuur naar 22 tot 25°C. In het zuidoosten kan het mogelijk een fractie warmer worden. De zon kan niet altijd voluit schijnen en er trekken sluierwolken en later ook dikkere flarden bewolking over. Landinwaarts kunnen later in de middag ook enkele stapelwolken tot ontwikkeling komen, maar het blijft droog. De toename van de bewolking is een voorbode voor het weer tijdens de laatste dag van het weekend. In de nacht naar zondag trekken vanuit het zuidwesten de eerste regen- en onweersbuien over het land.

Zondag trekken vanuit het zuidwesten geregeld buien over het land. Hier kunnen felle exemplaren tussen zitten met onweer en hagel. Tussen de buien door wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De zomerse temperaturen zijn van korte duur en tijdens buien valt het kwik een aantal graden lager uit. In de middag wordt het maximaal 21 tot 23°C. De stroom aan buien wordt aangevoerd met een zuidwestenwind en die is overwegend matig, 3-4 Bft..

Na het weekend maakt vooral de maandag nog kans op enkele regen- of onweersbuien. De wind zoekt de noordhoek op en daardoor krijgen we opnieuw te maken met temperaturen die lager zijn dan gemiddeld met maxima tussen 18 en 23°C. Temperaturen tussen 21 en 24°C zijn normaal voor midden augustus. Dinsdag en woensdag verlopen zeer waarschijnlijk droog met meer ruimte voor de zon. Door een aanhoudende noorden- tot noordoostenwind liggen zomerse temperaturen niet in het verschiet en het kwik blijft net boven 20°C uitkomen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk een rustig en droog weertype met geregeld zon en temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Op de langere termijn toenemende kans op neerslag.

Meteo Delfzijl – Geert Molema