Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 18-08-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is zwaar bewolkt en vooral in het midden en zuiden regent het. In het noorden zijn er droge perioden en zijn er wat spaarzame opklaringen. Komende uren wordt het geleidelijk droger. De westelijke wind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht is het overwegend bewolkt en soms valt er lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 14°C bij een zwakke tot matige westelijke wind, 2-3 Bft., In het noordelijk kustgebied wordt de wind vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Zuid-Zweden trekt de komende 48u richting het noorden van Scandinavie. Aan de westflank van dit laag wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een brede golvende frontale zone ligt van IJsland naar Engeland. De eerste golf trekt momenteel occluderend over het zuidwesten van ons land zuidoostwaarts. De occlusie blijft woensdag boven ons land slepen. De volgende golf nadert het noorden woensdagavond. Het koufront van de frontale zone komt tenslotte op donderdag ergens in onze FIR tot stilstand.

Aan de zuidwestflank van een complex laag boven Scandinavie staat in onze omgeving een cyclonale noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Dit cyclonale stromingspatroon wordt tot komend weekend door een grote meerderheid van de EPS-leden gesteund. In het weekend bereikt een rug ons aandachtsgebied op nadering van een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan, dat op maandag in afgezwakte vorm passeert. Daarna bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden en komt ons aandachtsgebied ten oosten van dit (blokkerende) hogedrukgebied te liggen. De stroming wordt daarmee noordelijk tot het volgende weekend. In het weekend van 28 aug komt het hoog langzaam in beweging en wordt de stroming in onze omgeving meer oostelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag heeft de bewolking de overhand en af en toe (mot)regent het. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De westelijke wind wordt matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag start op veel plaatsen bewolkt en er valt af en toe regen. In de middag is het in de zuidelijke helft van het land overwegend droog met mogelijk ook af en toe zon. In het noorden blijft het bewolkt en blijft ook de kans op regen groter. Het wordt 19°C in het noorden en 20-21°C in de zuidelijke helft van het land. De wind is matig, 3-4 Bft., en waait uit het westen.

Vrijdag is er een mix van stapelwolken en zon. Ook komt er een aantal buien voor. In de middag zijn de meeste buien voor het binnenland en wordt het in de kustprovincies steeds zonniger. Met 20°C op Texel tot 23°C in Brabant en Limburg komt de temperatuur iets hoger uit dan de komende dagen.

In het weekend wordt het nog wat warmer met maxima van circa 22°C op de Wadden tot 26°C in het zuidoosten. Zaterdag belooft een droge dag te worden met een mix van wolken en zon. Hiermee is het een uitstekende dag voor buitenactiviteiten. Op zondag neemt in de loop van de middag en avond de kans op enkele stevige onweersbuien toe.

Na het weekend komen de temperaturen zeer waarschijnlijk dagelijks uit tussen 20°C en 25°C. Maandag en dinsdag is nog kans op enkele buien, maar later in de week is grote kans op een overwegend droog weertype met regelmatig zon.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overwegend droog zomerweer met ca. 20% kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema