Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 16-08-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is half tot zwaar bewolkt en vooral over het noorden en noordoosten trekken buien over, mogelijk met onweer. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard 6-7 Bft., en in het noordelijk kustgebied stormachtig, 8 Bft.. In het oostelijk Waddengebied is tijdelijk stormkracht, 9 Bft., niet uitgesloten. In het noordelijk kustgebied kunnen dan zware windstoten voorkomen tot ongeveer 90-100 km/u. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op veel plaatsen droog. Alleen het noordoosten maakt nog kans op een enkele bui. De minima lopen uiteen van 15°C aan de kust tot 12°C verder landinwaarts, bij een matige, 3-4, aan de kust vrij krachtige tot krachtige westenwind, 5-6 Bft.. In het Waddengebied is de wind eerst nog hard, 7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Lagedrukgebied Zuid-Zweden is vrijwel stationair. Een bijbehorende occlusie ligt over het zuidoosten van ons land en trekt zuidoostwaarts weg. Een secundair boven Denemarken trekt oostwaarts en wordt morgen opgenomen in het Zweedse laag. Bijbehorende ingedraaide occlusie, met in het drukpatroon een vore, trekt over de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Een occluderend frontaal systeem ten zuiden van IJsland trekt zuidoostwaarts. Op hoogte passeert de occlusie in de middag, aan de grond pas in de avond.

Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en een uitloper van het Azorenhoog boven het West-Europa staat in onze omgeving een cyclonale noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Dit cyclonale stromingspatroon wordt tot komend weekend door een meerderheid van de EPS-leden gesteund, al zijn er wel onzekerheden in de details (zie modelbeoordeling). Vanaf het weekend trekt een hogedruk hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden langzaam oostwaarts en wordt tot aan het begin van volgende week enige tijd bepalend voor het weer in Noordwest-Europa. Daarna neemt de cyclonale invloed van het westen uit in een deel van de leden weer toe, hoewel er ook een aantal oplossingen is wat de hogedrukinvloed langer in stand houdt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het aanvankelijk overal droog, wel is er vrij veel (hoge) bewolking en daardoor weinig ruimte voor de zon. In de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker en gaat het af en toe regenen. De westenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5, en in het Waddengebied eerst nog krachtig, 6 Bft.. Met maxima van ca. 19°C blijft het koel.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag start met veel wolken en enkele buien. Later op de dag wordt het overwegend droog en schijnt ook af en toe de zon. Het wordt 19°C op de Wadden tot lokaal 21°C in het zuiden en oosten van het land. Hiermee is het iets warmer dan vandaag en morgen, maar nog altijd fris voor half augustus. Maxima van 21°C in het noordwesten tot 24°C in Limburg zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De westenwind is matig, 4 Bft..

Donderdag is er veel bewolking en kans op af en toe regen, al zullen er zeker ook droge perioden zijn. Het wordt ongeveer 20°C bij een meest matige westenwind, 3-4 Bft..

De dagen daarna gaat de temperatuur wat omhoog. Vrijdag wordt het 20°C in Den Helder tot 23°C in het zuidoosten. Zaterdag en zondag komt de temperatuur nog een beetje hoger uit en kan het landinwaarts regionaal 25°C worden. Zaterdag heeft de beste papieren om een grotendeels droge dag te worden met ook behoorlijk wat zon. Op vrijdag en zondag is er een mix van zon, wolken en enkele buien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Overwegend droog zomerweer met ca. 30% kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen waarschijnlijk rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema