Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

03

Volgende update: 16-06-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag schijnt de zon volop en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het noorden tot ca. 31°C in het zuiden. Op de Wadden blijft het wat koeler. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt eerst uit een oostelijke richting, in de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar zuid tot zuidoost. Langs de kust kan vanmiddag een zeewind opsteken. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is het helder en droog. Later in de nacht is er in het zuidwesten kans op een enkele lokale regen- of onweersbui. Het wordt een warme nacht, de minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordoosten tot 20°C in het zuidwesten en zuiden. In de stedelijke gebieden komt de temperatuur waarschijnlijk niet beneden de 20°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit oost tot zuidoost.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven het noorden van Polen beweegt langzaam oost- noordoostwaarts en ligt vanaf de nacht naar donderdag in de omgeving van de Baltische Staten te liggen. Het houdt vandaag overdag nog een rug richting de Duitse Bocht. De stroming draait vandaag van oost naar zuidoost en de aangevoerde lucht wordt steeds warmer. Een inactief front, dat boven het uiterste zuiden ligt, beweegt vandaag langzaam noordwaarts en markeert de overgang naar nog warmere en ook vochtigere lucht, die donderdag over het gehele land uitstroomt. Een thermisch lagedrukgebied boven het noordwesten van Spanje beweegt vandaag via de Golf van Biskaje NNO-waarts en trekt in de nacht naar donderdag via het zuidoosten van Engeland de Noordzee op en vormt donderdag overdag een langgerekt noord-zuid georienteerde lagedrukzone boven het westen van de Noordzee. In de nacht naar donderdag bereikt een vore het zuidwesten en verlaat het noordoosten aan het einde van donderdagochtend. In de bovenlucht ontstaat er vannacht een hoogterug boven West-Europa welke geleidelijk oostwaarts beweegt, aan de westflank hiervan komt er een vrij krachtige ZZW-lijke stroming te staan. Een volgende ZW-NO georienteerde thermische vore, behorende bij een volgend thermisch laag boven het westen van Frankrijk, komt donderdagavond van het zuidwesten uit geleidelijk dichterbij.

Aan de westflank van een hoogterug boven Midden-Europa wordt boven onze omgeving met een zuid- tot zuidwestelijke stroming zeer warme en vochtige lucht aangevoerd. Een thermisch lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk heeft ZW-NO georienteerde vore tot over onze omgeving. Aan de westflank van deze vore ontwikkelt zich een secundaire barokliene zone die dan net ten westen van ons land ligt. Vrijdag overdag beweegt het laag NNO-waarts en komt vrijdagavond boven de zuidelijke Noordzee aan. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag beweegt het laag NO-waarts weg richting het zuiden van Scandinavie. Onze omgving komt zaterdag overdag dan tijdelijk onder invloed van een trekrug, vooral in het westen stroomt er dan tijdelijk iets minder warme lucht ons land binnen. Een volgende thermisch laag beweegt zondag over het zuidoosten van Engeland noordwaarts, de bijbehorende vore beweegt overdag van zuid naar noord over ons land. Aan de voorzijde van deze vore wint de zeer warme lucht weer tijdelijk terrein. Op maandag ligt er een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, aan de oostflank blijft het polaire front in de nacht en ochtend nog enige tijd boven onze omgeving slepen. Later op maandag lijkt het front door te trekken waardoor we in de maritiem polaire lucht terecht komen. Volgende week lijken we te maken te gaan krijgen met een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er enkele wolkenvelden met in de westelijke helft mogelijk nog een (onweers)bui. Verder zijn er flinke zonnige perioden. In de loop van de middag kan er lokaal een regen- of onweersbui ontstaan, mogelijk met hagel en windstoten. Het wordt nog warmer met op veel plaatsen in het binnenland tropische waardes boven de 30°C, in het uiterste oosten en zuidoosten ca. 33°C. In de kustgebieden is het met 25 tot 28°C minder warm. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en is eerst oost tot zuidoost. In de loop van de dag draait de wind naar zuid tot zuidwest. Later in de middag en avond komt de wind uit uiteenlopende richtingen, in het kustgebied vooral vanaf zee waardoor het daar wat afkoelt. Vanaf halverwege de avond trekken er van het zuiden uit enkele stevige onweersbuien ons land binnen. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een broeierige dag met temperaturen van 25°C in het westen tot ruim 30 in het oosten en zuidoosten. In het noordwesten is het een paar graden koeler. Het weerbeeld laat zon en wolken zien. Ook kunnen stevige onweersbuien ontstaan.

Zaterdag draait de wind naar het noordwesten en die blaast duidelijk koelere lucht naar ons land. De temperatuurverschillen zijn groot. In het noordwesten wordt het ’s middags 17°C, terwijl het in het zuidoosten en oosten nog 25°C kan worden. Het is ideaal weer om je huis door te laten luchten en het binnen een beetje af te laten koelen. Na zaterdag komt er namelijk opnieuw zeer warm weer aan. Er is kans op een enkele bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Daarbij zijn er wolkenvelden en zonnige perioden.

Zondag bereikt zeer warme lucht opnieuw ons land. Het kwik stijgt naar 25-30°C, met de hoogste waarden in het zuidoosten. Een droge dag wordt het niet, want er kunnen fikse onweersbuien ontstaan. Ook is het niet geheel zonnig met een mix van zon en wolken.

Na het weekend wordt de hitte geleidelijk verdreven. Mogelijk loopt de temperatuur maandag nog flink op, maar vanaf dinsdag komen de maxima op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar uit van 20-24°C. De zon krijgt veel ruimte en er is kans op enkele buien.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een rustig weertype met geregeld zon maar ook af en toe een bui, de temperatuur ligt daarbij rond het langjarig gemiddelde. Op de langere termijn neemt de kans op zomerse temperaturen geleidelijk weer toe.

Meteo Delfzijl – Geert Molema