Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

01

Volgende update: 20-04-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De dag begint op veel plaatsen onbewolkt maar er komen plaatselijk wel mistbanken voor. In het zuiden kan lokaal dichte mist voorkomen. De mistbanken lossen snel op en dan is het aanvankelijk op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken, die in de middag vooral in het midden en oosten uit kunnen groeien tot een enkele bui. De maxima liggen tussen 14°C aan de westkust en 18°C plaatselijk in het oosten. De wind is overwegend zwak, 1-2 Bft., en komt in de loop van de dag uit een noordelijke richting. Het weercijfer komt tot een 10.

Komende nacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden en kan er een enkele lichte bui voorkomen. Plaatselijk is het nevelig en in een brede opklaring kunnen zich mistbanken vormen. De minima liggen rond 5°C bij een zwakke, 1-2, langs de kust matige noordenwind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een NO-ZW georiënteerde rug boven de Noordzee en de Britse Eilanden behorende bij een hogedrukgebied boven Noordwest-Rusland neemt in betekenis af, waardoor de noordoostelijke stroming steeds zwakker wordt. Restanten van een occlusie boven het uiterste zuiden liggen gekruld rondom een hoogtelaagje boven het noorden van Frankrijk dat zuidwaarts beweegt. De restanten van een andere oude occlusie liggen boven het noordoosten van het land en trekken overdag naar het midden. Woensdagochtend verlaten ze het zuiden. In de loop van dinsdagavond komen we geleidelijk onder invloed van een hogedrukgebied dat zich richting Schotland begeeft. De stroming wordt daardoor noordelijk en neemt in kracht toe. Een oud koufront bereikt in de nacht naar woensdag het noorden van de FIR om tegen het einde van woensdagochtend het noorden van het land te bereiken, waarachter diep-polaire lucht zal binnenstromen. Woensdagavond verlaat dit koufront het uiterste zuidoosten.

Een hogedrukblokkade boven de Britse Eilanden verandert de eerste dagen weinig van plaats. Voor een hoogtelaag bij de Baltische Staten geldt hetzelfde. Komend weekend begint dit patroon zich langzaam retrograad te verplaatsen, waardoor de noordwestelijke stroming begin volgende week cyclonaler wordt. Halverwege volgende week ligt het hoogtelaag boven Zuid-Scandinavië en krijgt daarbij steeds meer een trog richting de Britse Eilanden. Hierdoor wordt de stroming westelijk het ook aan de grond lagedrukgebieden wat dichter in de buurt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt. In de middag kan er in het uiterste zuiden een bui ontstaan. In de loop van de dag klaart het van het noordwesten uit op. De maxima lopen uiteen van 10°C op de Wadden tot 16°C in het zuidoosten, bij een matige, 3-4, aan de kust vrij krachtige noordenwind, 5 Bft.. Mogelijk wordt de wind langs de westkust in de loop van de dag krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige, 3-4, en in het noorden en bij de Waddeneilanden een vrij krachtige noorden- tot noordwestenwind, 5 Bft.. De temperatuur is weer duidelijk te laag voor de tijd van het jaar. In het noorden wordt het niet warmer dan een graad of 9. In het zuiden kan het nog 11°C of 12°C worden. Temperaturen van 14°C tot 18°C zijn gebruikelijk in de laatste fase van april.

Vrijdag overheerst de bewolking, maar af en toe schijnt ook de zon. De noordenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en het wordt 10°C in het noorden en lokaal 14 in het zuiden.

In het weekend is er een mix van zon en wolkenvelden en het blijft beide dagen droog. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 12°C in het noorden en naar 16 in het zuiden.

Ook volgende week verandert er weinig aan het heersende weerbeeld. Er zijn wolkenvelden, maar de zon schijnt ook geregeld en de kans op regen is klein. De temperatuur komt dagelijks uit tussen 11°C en 16°C met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op het aanhouden van het vrij koele weer is 70%. De dagelijkse neerslagkans neemt daarbij langzaam toe naar 50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema