Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 21-1-2021 om ± 8:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is overwegend bewolkt en hier en daar regent het soms licht. De temperatuur ligt rond 9°C. Er staat een zuid- tot zuidwestelijke wind, matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, krachtig tot hard aan zee en op het Ijsselmeer, 6-7 Bft..

Komende nacht is het zwaar bewolkt en trekt een gebied met regen van west naar oost. Tegen de ochtend klaart het in het zuidwesten en westen op. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en blijft stevig doorstaan, krachtig boven land, 6, in de kustprovincies hard en aan de kust stormachtig, 7-8 Bft., mogelijk even storm, 9 Bft.. In de kustgebieden komen daarbij zeer zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur voor, landinwaarts zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur, in het zuidoosten tot 85 km/uur.

Synoptische ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden staat in onze omgeving een krachtige zuidwestelijke stroming. UKMO heeft dit laag de naam "Christoph" gegeven (vanwege grote neerslaghoeveelheden). We bevinden ons in de warme sector, maar omdat de stroming in de grenslaag aflandig is wordt de lucht wat droger en kouder. In het bijbehorende koufront ontstaat een actieve en snel uitdiepende randstoring die over Engeland noordoostwaarts trekt en morgenochtend boven de Noordzee (Doggersbank) wordt verwacht en daarvandaan verder de noordelijke Noordzee op zee optrekt. Het koufront (voorafgegaan door occlusierestanten) bereikt vannacht morgen rond 03 UTC het zuidwesten en trekt in zo'n 4 uur tijd noordoostwaarts over het land. Aandachtspunt daarbij is het forse windveld. Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekt een (volgende) randstoring, ontstaan midden op de Oceaan, over het uiterste zuidoosten van ons land verder noordoostwaarts.

Een actief lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt noordoostwaarts en wordt stationair boven Scandinavie. We verkeren in maritiem polaire lucht met een vrij zuidelijk gelegen westelijke stroming waarbij het polaire front ten zuiden van Nederland ligt. Enkele randstoringen trekken over of ten zuiden van Nederland oostwaarts. Hierna komen we waarschijnlijk onder invloed van een nieuw sturend laag, dat over de Atlantische Oceaan oostwaarts trekt. Dinsdag passeert waarschijnlijk een rug. De kans dat we daarna weer in maritiem tropische lucht komen loopt op naar ongeveer 70% in het laatste weekeinde van januari, maar daarna komend we ook in een naar 20% toenemend deel van de leden onder invloed van een noordelijk hoog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen klaart het van het westen uit verder op. In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden maar in de middag komen er in het noorden en westen enkele buien met aan de kust een kleine kans op onweer. In de avond is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. De middagtemperatuur komt uit op 8-9°C. De aanvankelijk forse zuidwestenwind neemt gedurende de dag geleidelijk in kracht af naar matig, 3-4, aan zee naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft., het laatst in het noordelijk kustgebied. In de avond wordt de wind in het zuiden en oosten zwak, 1-2 Bft., en komt dan uit uiteenlopende richtingen, maar later in de avond kan in Limburg weer een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft., opsteken. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is er een mix van zon en wolken. In het noordwesten kan het flink zonnig zijn, maar in het zuidoosten komen vrij veel wolkenvelden voor. Het blijft waarschijnlijk droog en met 7 à 8°C is het vrij zacht. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Op de Wadden kan het krachtig waaien, 6 Bft..

Zaterdag heeft bewolking de overhand en is kans op neerslag. Waarschijnlijk gaat het daarbij vooral om regen, maar regionaal kan ook natte sneeuw vallen. Mogelijk wordt het wit, maar dat is nog erg onzeker. De maxima komen uit op een graad of 5 en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Zondag laat het weerbeeld zon, wolken en wat regen of natte sneeuw zien. Het wordt 4-6°C.

De dagen daarna blijft de temperatuur normaal voor de tijd van het jaar met circa 5°C. ’s Nachts is kans op vorst. Dagelijks is kans op neerslag en er zijn zonnige perioden en wolkenvelden. In de loop van de week neemt de kans op zachter weer toe en komt de temperatuur mogelijk weer in de dubbele cijfers uit.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig. De kans op zacht weer neemt toe naar ongeveer 60%, maar begin februari neemt de kans op winters weer ook toe naar 20%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.