Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

07

Volgende update: 24-11-2020 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De ochtend begint op veel plaatsen grijs en nevelig. In het noordwesten is de bewolking mogelijk dik genoeg voor wat motregen. In de loop van de ochtend trekt de nevel op en in de middag breekt van het zuiden uit ook de zon steeds vaker door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noordoosten tot lokaal 11°C in het zuiden. De zuidenwind blijft matig, 3-4, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, 5, aan de noordwestkust krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht wisselen velden met hoge bewolking en opklaringen elkaar af. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van enkele graden boven het vriespunt tot 6°C langs de kust. De zuid- tot zuidoostelijke wind neemt af naar zwak tot matig, 2-3, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de noordwestflank van een langgerekt hogedrukgebied boven Midden- en Zuid-Europa staat in onze omgeving een zuid tot zuidwestelijke stroming. Van het zuiden wordt geleidelijk vochtigere lucht aangevoerd met een stabiele opbouw. Een lagedrukgebied nabij IJsland trekt gedurende de periode oostwaarts richting de Noorse Zee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerde warmtefront boven het noordwesten van de FIR komt geleidelijk nog iets oostelijker te liggen en schampt vandaag overdag het noordwesten van het land. In de loop van woensdagmiddag bereikt het NO-ZW georiënteerde koufront het uiterste noordwesten van de FIR om in de nacht naar donderdag het noordwesten van het land te bereiken.

Donderdag 26 november bevinden we ons in een zadelgebied tussen een uitloper van hogedruk vanaf de Azoren en een langgerekt hogedrukgebied boven Centraal- en Oost-Europa. Vrijdag zien we een apart centrum van hogedruk afsplitsen boven Groot-Brittannië waarna deze over onze omgeving noordoostwaarts koerst en in het weekeinde boven Noordoost-Europa verder zal gaan opbouwen. De stroming wordt bij ons daardoor aflandig waarmee koudere continentale lucht zal worden aangevoerd. Begin volgende week zien we in de meeste ENS-leden een uitloper van dit hoog boven onze omgeving verbinding zoeken met een vrij noordelijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Afhankelijk van de positie van de rugas is het mogelijk dat we te maken blijven houden met een aflandige aanvoer van continentale lucht. In een meerderheid van de ENS-leden zien we echter dat de rugas ten zuiden van onze omgeving terecht komt waarmee we onder invloed komen van lagedrukgebieden nabij IJsland, de stroming zuid- tot zuidwestelijk wordt en de aangevoerde lucht zachter. Zolang de rug in de buurt blijft lijken actieve storingen ons dan niet of nauwelijks te kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er wolkenvelden waarbij de zon af en toe te zien is en blijft het droog. In de loop van de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en aan het einde van de avond kan het in het noordwesten gaan regenen. De maximumtemperatuur varieert van 7°C tot ca. 10°C in het zuiden. De wind is matig, 3-4, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig, 5 Bft., en draait in de middag naar zuidwest. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is bewolkt en er trekt een gebied met wat lichte regen over het land naar het zuidoosten. In het zuidoosten gaat het pas in de middag licht regenen, maar dan is het in het noordwesten alweer droog met enkele opklaringen. De opklaringen breiden zicht geleidelijk verder over het land uit. De zwakke wind, 1-2 Bft., gaat uit het noorden waaien en de temperatuur stijgt naar 9-11°C. In de middag wordt het langzaam kouder.

Vrijdag is het overwegend grijs en bewolkt, maar het blijft overal droog. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De temperatuur is lager met maxima van 7°C in het oosten tot 9°C in de kustgebieden, maar dergelijke temperaturen zijn wel heel normaal voor eind november.

Zaterdag is er een mix van zon en wolkenvelden. Het blijft droog. Met maximaal 6-7°C is het opnieuw wat kouder. Ook zondag schijnt geregeld de zon en is het droog. De oostenwind is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft., en het wordt maximaal 4 tot 6°C. Door de wind is het voor het gevoel nog wat kouder. Ook de nachten worden kouder met op steeds meer plaatsen lichte vorst.

Na het weekend is het eerst nog vrij koud met in de nacht lichte vorst en overdag temperaturen van hooguit 3°C tot 5°C. Het is rustig weer met een toenemende kans op mist. Deze mist is mogelijk hardnekkig en kan de hele dag blijven hangen. Regionaal breekt ook de zon door en het blijft droog. Later in de week wordt het iets minder koud en liggen de maxima veelal rond de normaal van 6-7°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (75%) kans op een overgang naar een (licht) wisselvallig weertype met temperaturen rond of boven normaal. De kans op een voortzetting van het koude, stabiele en droge weertype neemt af naar 25%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.