Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 20-11-2020 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en komt er met name in het noordoosten nog een enkele bui voor. Elders blijft het tot de avond droog. In de avond raakt het in het westen bewolkt en kan het daar af en toe gaan regenen. De middagtemperatuur wordt 8 à 9°C. De wind wordt zuidwestelijk en meest matig, 3-4 Bft.. Aan de kust neemt de wind later in de middag en in de avond weer toe naar krachtig, 6 Bft., in het noordwestelijk kustgebied mogelijk naar hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de nacht bereikt en loopt uiteen van 9°C aan de noordwestkust tot ca. 2°C langs de oostgrens. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard, 7 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

In een noordwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een Z-N georiënteerde rug boven de westelijke Noordzee trekt oostwaarts en passeert ons land vanmiddag. Na passage draait de stroming naar zuidwest op nadering van een zwak NO-ZW georiënteerd warmtefront. Het warmtefront passeert zaterdag in de loop van de nacht en ochtend, maar blijft aan de grond boven de zuidoostelijke helft slepen. In de loop van zaterdagmiddag en -avond nadert het ONO-WZW georiënteerde koufront de noordkust.

Op zondag bevindt ons land zich aan de noordflank van een west-oost georiënteerde hoogterug die langzaam zuidwaarts trekt. Aan de grond trekt in de loop van de dag het koufront van noord(west) naar zuid(oost) over het land. Tot en met volgende week donderdag 26 november passeert het polaire front meerdere malen in een toenemend meanderende westelijke stroming. Daarna lijkt een krachtige hoogterug in de buurt van ons land uit te groeien tot een tijdelijke blokkade aan het einde van de maand. In de eerste week van december zien we vrij duidelijke signalen voor een wisselvalliger weertype.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het op de meeste plaatsen bewolkt en valt er van tijd tot tijd motregen. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het zuidoosten tot 12°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig, 6, en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag begint de dag bewolkt en zijn er perioden met lichte regen of motregen. In het noorden wordt het overwegend droog en kan de zon doorbreken. In de middag zijn er in het midden en noorden wolkenvelden met zo nu en dan zon. Op een enkele bui na is het droog. In het zuiden blijft het waarschijnlijk bewolkt en kan het zo nu en dan een beetje regenen. Met 10-12°C is het iets zachter dan normaal. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en is matig, 3-4, in het binnenland en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft.. In de avond neemt de bewolking toe en lokaal kan een beetje regen vallen.

Na het weekend hebben we te maken met wolkenvelden en zo nu en dan kan de zon even doorbreken. Een groot deel van de tijd is het droog en het wordt ongeveer 10°C. Later in de week neemt de kans op enkele buien toe, maar van nat najaarsweer is geen sprake. Richting het volgende weekend wordt de verwachting wat onzekerder en kan de temperatuur een paar graden dalen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (75%) op een geleidelijk wisselvalliger weertype bij middagtemperaturen rond of iets boven normaal. Er is een kleine kans (25%) op een vrij koud en overwegend droog weertype met landinwaarts lichte vorst in de nacht.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.