Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 18-11-2020 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht blijft het overwegend bewolkt maar is het wel overal droog. Het koelt niet verder af dan een graad of 10 bij een matige, 3-4, langs de kust (vrij) krachtige, zuid(west)enwind, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. Met een naar zuid draaiende stroming wordt vanaf komende nacht geleidelijk drogere lucht vanaf het continent aangevoerd. Aan het einde van woensdagavond bereikt een NNO-ZZW georiënteerd koufront (kort gevolgd door een occlusie) het westen. De restanten van Theta trekken hier vooruit nog over het land. Het eerdergenoemde laag trekt woensdagmiddag en -avond via het noorden van Schotland richting het zuiden van Noorwegen.

Tot en met komend weekend kenmerkt zich een synoptisch beeld waarbij er lagedrukgebieden aanwezig zijn in het zeegebied tussen Schotland, IJsland en Scandinavië. Hogedruk invloed domineert in het gebied tussen de Azoren en het Iberisch schiereiland. Het polaire front meandert hier tussendoor en van tijd tot tijd doen storingen ons aandachtsgebied aan. Komend weekeinde gaat het hoog bij de Azoren zich geleidelijk naar het westen van Europa verplaatsen waardoor de stroming geleidelijk zuid- tot zuidwestelijk wordt en storingen ons moeilijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen trekt de bewolking in de ochtend noordwaarts weg en volgen er perioden met zon. Het blijft overal droog. In de avond neemt van het westen uit de bewolking toe en laat in de avond volgt af en toe regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 13°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag trekken vanuit het noordwesten buien over het land. Daarbij is vooral in de middag kans op hagel en een klap onweer. Tussen de buien door zijn er zonnige momenten. De middagtemperatuur komt uit op 10 à 11°C. In combinatie met de matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 4-5 Bft., voelt het een stuk frisser aan dan de voorgaande dagen. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag wordt het in het binnenland droog en kan het regionaal breed opklaren. Ook neemt de wind af en waar het opklaart kan het dan ook flink afkoelen. De minima komen landinwaarts uit op 0 tot +3°C. Lokaal kan het een graadje vriezen en aan de grond is op meer plaatsen vorst mogelijk. Op een enkele fietsbrug kan het glad zijn. Aan de kust blijft kans op enkele buien en koelt het af naar een graad of 4.

Vrijdag kan vooral in de ochtend de zon regionaal schijnen. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en stijgt de kans op wat lichte regen. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 8 en dat is een vrij normale waarde voor de tijd van het jaar.

Het weekend verloopt overwegend bewolkt en daarbij valt af en toe (mot)regen. Met maxima van 10 à 11°C komt de temperatuur weer in de dubbele cijfers uit.

Na het weekend wordt het een aantal dagen rustig en overwegend droog weer met weinig wind. Daarbij kan de zon geregeld schijnen, maar is regionaal ook kans op hardnekkige mist. De middagtemperatuur komt tussen 7°C en 10°C uit en dat zijn vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het tijdens opklaringen afkoelen tot dicht bij het vriespunt.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Tot het einde van de week normale temperaturen voor de tijd van het jaar en een grote kans (rond 80%) op een rustig/droog weertype. Na het einde van de week een ca. 40% kans op een overgang naar een meer wisselvallig en onstuimig weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.