Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 16-11-2020 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met af en toe een bui. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6, mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is het bewolkt en trekt een gebied met regen of motregen van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het oosten tot 11°C aan zee. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een laag bij Schotland wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een NNW-ZZO georiënteerde occlusie trekt in komende uren oostwaarts weg. Aan het einde van de ochtend bereikt een volgende weinig actieve occlusie de westkust, trekt oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het land, waarna een trekrug aan het einde van de middag en avond passeert. Een NW-ZO georiënteerd warmtefront, horend bij een laag dat vanaf morgenmiddag ten noordwesten van Ierland blijft liggen, bereikt aan het einde van de avond het zuidwesten. In de nacht naar dinsdag trekt het warmtefront van west naar oost, waarna dinsdag met een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht wordt aangevoerd.

Tot aan het einde van deze week kenmerkt zich een synoptisch beeld waarbij er lagedrukgebieden aanwezig zijn in het zeegebied tussen Schotland, IJsland en Scandinavië. Hogedruk invloed domineert in het gebied tussen de Azoren en het Iberisch schiereiland. Het polaire front meandert hier tussendoor en van tijd tot tijd doen storingen ons aandachtsgebied aan. Na komend weekeinde zien we hogedrukopbouw boven in onze omgeving, waardoor de stroming zuid- tot zuidwestelijk wordt en storingen ons moeilijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er veel bewolking met hier en daar lichte regen of motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is een fraaie najaarsdag. De zon schijnt volop en het blijft overal droog. Pas later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking weer toe. De zuidenwind is matig en aan zee vrij krachtig, 4-5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 13-14°C en in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 15°C worden. Daarmee blijft het zeer zacht voor november en doet het lenteachtig aan.

Woensdagavond neemt de bewolking weer toe en in de nacht naar donderdag volgt vanuit het westen regen. Donderdag is de regen weer snel het land uit en schijnt in de ochtend geregeld de zon. In de middag trekken enkele buien over het land. Het is onstuimig met een matige tot vrij krachtige, 4-5, en in de kustgebieden krachtige en aan zee harde wind met kans op zware windstoten, 6-7 Bft.. Eerst uit het zuidwesten, later op de dag uit het noordwesten. De temperatuur is wat lager met maxima van 10-11°C. In het zuiden en zuidoosten kan het nog 12°C worden.

Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar vooral in het noorden en westen komen enkele buien voor. In de middag is ook elders kans op een bui. De temperatuur wordt niet hoger dan 8-9°C en daarmee is de temperatuur heel normaal voor de tweede helft van november.

In het weekend overheerst de bewolking. Zaterdag is het op veel plaatsen droog, zondag is overal kans op enige regen. De zuidwestenwind is matig, 3-4, en aan zee soms (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. De temperatuur stijgt naar 8-9°C. Zondag kan het in het westen weer 10°C worden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend normale temperaturen voor de tijd van het jaar en ca. 60% kans op een rustig/droog weertype. De kans op een wisselvallig weertype is 20-30%. In de loop van de periode kleine kans (10-20%) op een oostelijke aanvoer vanaf het continent met temperaturen onder normaal en een kans op nachtvorst.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.