Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 13-11-2019 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend begint met zonnige perioden. Van het zuidwesten uit raakt het echter geleidelijk bewolkt en lokaal kan er dan wat motregen vallen. Later in de middag gaat het van het westen uit op meer plaatsen regenen. In de avond wordt het in het westen en noorden droog en klaart het op. In het zuidoosten blijft het bewolkt en regenachtig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten tot lokaal 15°C in Limburg. De wind is zuid tot zuidwest en matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In de avond draait de wind naar zuidwest tot west en neemt overal af naar zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het in het zuidoosten overwegend bewolkt en regent het af en toe. In het midden en noorden komen brede opklaringen voor waarin gemakkelijk mist(banken) kunnen ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van ca. 10°C onder de bewolking in het zuidoosten tot 5°C in opklaringen in het noorden van het land. De wind is zwak, 1-2, in het Waddengebied matig, 3-4 Bft., en draait in de loop van de nacht van zuidwest naar zuid.

Synoptische ontwikkeling:

Een doorstroomde trekrug trekt noordwaarts richting Duitse Bocht, daarbij is er een zuidelijke stroming van getransformeerde maritiem polaire lucht. Een zwak frontaal systeem trekt overdag van zuidwest naar noordoost over het land. Een wat actiever koufront trekt aan het eind van de middag van west naar oost over het land en deze blijft boven de zuidoostelijke helft slepen. Vervolgens trekt zaterdagochtend een warmtefront van zuid naar noord over het land waarachter het aandachtsgebied weer in zachte maritiem tropische lucht terecht komt. Een koufront bereikt zaterdagavond het westen.

De gehele periode kenmerkt zich door een synoptisch beeld waarbij er lagedrukgebieden aanwezig zijn in het zeegebied tussen Schotland, IJsland en Scandinavië. Hogedruk invloed domineert in het gebied tussen de Azoren en het Iberisch schiereiland. Een scenario dat zich kenmerkt door een positieve NAO. Het polaire front meandert hier tussendoor en in de loop van de periode lijkt de straalstroom geleidelijk wat zuidelijker te komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost eventueel ontstane mist langzaam op. Verder komen er wolkenvelden voor waaruit vooral in de ochtend soms wat lichte regen kan vallen. In de loop van de middag breekt de zon van het zuiden uit soms door. De maximumtemperatuur varieert van 12°C in het Waddengebied tot 16°C in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en neemt in de loop van de dag aan zee en in het IJsselmeergebied toe naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag bereikt het bijzonder zachte weer een hoogtepunt. Het kwik loopt op naar 14°C op de Wadden tot maar liefst 17°C in het zuidoosten. Lenteachtig is het zeker niet, want er staat veel wind en er is vrij veel bewolking. Bovendien breidt in de middag een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Zeker aan het eind van de middag kan het flink doorregenen. Het waait vrij krachtig, 5, in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden, 6-7 Bft.. Aan zee in het westen en noordwesten is kans op zware windstoten tot 80 km/uur en daarmee is het onstuimig. Mogelijk wordt de wind daar zelfs even stormachtig, 8 Bft.. Zondagavond trekt de regen naar het oosten weg en klaart het breed op. In het westen en noordwesten neemt de kans op buien al gauw weer toe en in de nacht stijgt ook in het binnenland de buienkans. De temperatuur daalt naar 8-9°C.

Maandag wordt een licht wisselvallige dag met enkele buien, wolkenvelden en zonnige momenten. Er staat een stevige zuidwestenwind en het wordt circa 12°C. Daarmee is het duidelijk minder zacht dan in het weekend, maar nog wel een paar graden zachter dan normaal.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. Daarbij is kans op enkele buien en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Ook is het soms onstuimig. Aanvankelijk ligt de temperatuur met 10-12°C iets boven de gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar van 8-10°C. In de loop van de week wordt het waarschijnlijk iets kouder en komt het kwik regionaal niet meer boven 10°C uit.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op een tamelijk wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.